BLOT & Dance Films | Retrocontrol Ziua 2

dance, film — 6.4.2023 16:00

Április 6-án, 19:00 órától a Tangaj Collective és a Tranzit Ház meghív benneteket a Retrokontroll kolozsvári turnéjának második napjára. Simona Deaconescu, nemzetközileg elismert művész bemutatja a “BLOT – Body Line of Thought” című előadást, amely Vanessa Goodman kanadai koreográfussal való együttműködés során jött létre. A Blot, ez a merész és erős performansz, amelyet Simona Dabija és Maria Luiza Dumitrescu ad elő, a testünkben élő baktériumokhoz való viszonyunkról szól.
A performansz után, 20:00 órától várunk benneteket a “zone (ne)sigure,” hét rövid táncfilmjének vetítésére, amelyet a Bucharest International Dance Film Festival mutat be. A filmek alkotói Franciaországból, Svédországból, Dániából, Norvégiából, Svájcból, Németországból és Csehországból származnak, mindannyian a bizonytalan kortárs valóságot dokumentálják, saját félelmei, vágyai és fantáziái lávájába oldva fel a testet.


BLOT - Body Line of Thought
42’ / táncelőadás / 2022 / RO, CA, PT
Simona Deaconescu & Vanessa Goodman
A BLOT egy sor performatív szituációt mutat be, amelyek a testünkben élő baktériumokhoz való viszony szempontjából vizsgálják a mozgást. Az előadás egyszerre erős és törékeny összefüggésrendszerként tekint az emberi testre. Levetkőzve a nyelv által meghatározott társadalmi jelentéseket a test egy folyamatos dialógusban fogalmazza újra magát, melynek alapjánál a koegzisztencia, az együttes létezés elve áll. A BLOT-ban testünk sói a kreativitás, eletromosság és fertőzés hordozóiként funkcionálnak. A só mindenhol ott van, az óceánokban, a talajban, a testben egyaránt, a földi élet alapvető fenntartója. A színpadon egy sódűne alkot kollektív testet. Izzadságunk rendszere a test egyedi szagán keresztül meghatározza biológiai identitásunkat, ezt a szagot pedig a baktériumok tevékenysége hozza létre.

Jegyek: https://eventbook.ro/theater/bilete-blot-dance-films-retrocontrol-2


zone (ne)sigure
60’ / rövid táncfilmek vetítése, a Bucharest International Dance Film Festival-lal együttműködésben
She (SE/DK, Emil Dam Seidel, 2021) – Izoláltan egy szobában Clarice, a főszereplő, a tükörrel szemben állva fedi fel saját identitásáról alkotott vízióját.
Altera (FR, Baptiste Rouveure, 2018) – Altera a másik. A másik, amelyik nehézség lehet a számunkra, a másik, amelyet elutasítunk.
Fibonacci (CZ, Tomáš Hubáček, 2020) – Egy természetről szóló táncfilm, vagy egy, a Fibonacci számsorról szóló audiovizuális meditáció a tájképrendezésben, a nyájviselkedésben, a film és a zene struktúrájában
Szauna (CH, Anna Lena Spring, Lara Perren, 2021) – Első alkalommal a szaunában, AVA egy teljes delíriumban olvad el és olvad fel.
Human Habitat (NO, Flavia Devonas Hoffmann, 2020) – A rövidfilm kiindulópontja az érintetlen természet és az ipar ütközése az Antarktiszon. A film az emberi ellenállóképességet és törékenységet járja körül.
Passage (DE, Ann Oren, 2020) – Egy hangművész hangokat kreál egy idomított lóról szóló filmhez, és felolvad saját imitációjában.
Shells (CZ, Marie Magdalena Kochová, 2022) – Az öregotthon liftje színpaddá változik egy öreg táncos számára, aki felfedezi teste korlátait, emlékeit és az idő műlását.


A Tangaj Collective-et Simona Deaconescu rendező és koreográfus hozta létre 2014-ben. A Tangaj egy hibrid, testek közötti művészetet hoz létre és promovál különböző műfajokban, formátumokban és időkben. A Tangaj munkáinak nagy része kollektív jellegű, különböző országokból és művészeti területekről származó alkotókat hoz össsze. Performatív munkáikat bemutatták Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Litvániában, Szlovéniában, Horvátországban, Bulgáriában, Törökországban, Olaszországban, Görögországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Madagaszkáron, míg táncfilmjeiket beválogatták a világ legfontosabb tánc-profilú fesztiváljaira. A Tangaj Collective ugyanakkor a Bucharest International Dance Film Festival szervezője is, mely fesztivál idén a IX. kiadásához érkezik.

A kétnapos tánc, film és beszélgetés-programot a Tangaj Collective és a Tranzit Ház együttműködésének eredményeképpen mutatjuk be, a “Retrokontroll – Mozgásban levő Performatív Dokumentálás” projekt keretében. Az országos és nemzetközi kulturális mobilitási projektet a Nemzeti Kulturális Alap, AFCN támogatta. A projekt nem tükrözi föltétlenül a Nemzeti Kulturális Alap állásponját, az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, sem azokért a módokért, ahogy annak eredményeit fel lehet használni. Mindezzek teljes egészében a támogatás kedvezményezettjének felelősségi körébe tartoznak.