Frankofón hegedűk | Elie Hackel és Laurențiu Stoian

koncert — 28.3.2023 16:00

Március 28 | 19:00 | Kolozsvár, Tranzit Ház

A belépés ingyenes, a helyek függvényében:
Helyfoglalás: https://forms.gle/Tsnp86kTC3dAR2PV7

A közös latin nyelv, állandó kapcsolatban álló értelmiségiek és művészek, egymást keresztező történelem egyesíti Franciaországot és Romániát egy állandó fejlődésben levő közös sorsban. Elie Hackel és Laurențiu Stoian hegedűművészek az utóbbi tíz évben szinte testvéri barátságban éltek, és közös szenvedélyük ez a nagyra értékelt kettős identitás. Meggyőződésük, hogy a zene humanista értékeket közvetít, egy nyitott és egységes Európa mellett foglal állást. A koncert programja ennek az eszmének a megtestesülése.

Párbeszédet nyitva korszakok és stílusok között, a hegedűduettek a Jean-Marie Leclair-hoz hasonló francia barokk mesterek kifinomult hangzását mentik át. A német hagyomány Louis Spohr-tól veszi át őket, aki tovább gazdagította kifejezőképességüket a Duo Concertante darabban. A koloratúra és virtuozitás megtestesüléseként a Ysaÿe, két hegedűre írott Szonáta első tétele a határokig feszíti a mesterségbeli tudást Paganini művészetét egyesítve a XIX. századi francia impresszionizmussal. A zseniális etnomuzikológus Bartók Románia és Magyarország falvaiban gyűjtött népzenét, ugyanakkor zseniális avantgárd zeneszerzőként kapcsolta össze az akadémiai és a népzenét 44 két hegedűre írt duettjében.

𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺
Jean-Marie Leclair – Hegedűszonáta e minor op. 3 no. 5
Louis Spohr – Duo Concertante
– szünet –
Eugène Ysaÿe – Két szólóhegedűre írt Szonáta op. posztumusz – első tétel
Béla Bartók – 44 duett két hegedűre Sz. 98 – részletek

𝗘𝗹𝗶𝗲 𝗛𝗮𝗰𝗸𝗲l

Elie Hackel szenvedélyes és eklektikus zenész, 2000-ben született Elzászban, ahol 6 éves korában kezdte zenei tanulmányait. 2010-ben a párizsi CRR-ben folytatta tanulmányait, 2017 óta a CNSMDP-ben, Jean Marc Phillips osztályában, jelenleg pedig Svetlin Roussev és Pierre Colombet mellett dolgozik. Pályafutása során Elie számos akadémián és mesterkurzuson vett részt, ahol a világ olyan vezető művészeitől kapott tanácsokat, mint Renaud Capuçon, Pavel Vernikov și Svetlana Makarova, Miguel da Silva, Cvartetul Modigliani, Guillaume Chilemme, Pierre Fouchenneret, Boris Garlitsky és Mihaela Martin. Elie Hackel a Philippe Zeneakadémia Jaroussky Akadémia 2021-2022-es “Csajkovszkij” osztályának tagja, Mathieu Herzog vezetésével, emellett a Société Générale Alapítvány “C’est vous avenir” programjának, majd a Sarfran Alapítvány a Zenéért díjazottja díjazottja 2022-2023-ban. További díjai a Párizsi Kamarazenekari Akadémia és az Orchestre Philharmonique Radio France díja, miközben az Île-de-France Nemzeti Zenekarának állandó közreműködője. Részvételt nyert a svájci Ozawa Nemzetközi Akadémiára, és meghívták a Saint-Jean-de-Luz-i Ravel Fesztivál Akadémiájára. Elie Hackel egy nagyszerű, 1859-ben gyártott Gand Frères hegedűn játszik, amelyet Marie-Suzanne Weick-Voelckel bocsátott a rendelkezésére a Talents et Violon’celles Alapítvány keretében. Kíváncsi és alapos zenészként Elia Hackel gyerekkora óta vonzalmat érez a kelet-európai folklór iránt, és számos magyarországi, romániai és moldovai népzenésszel volt alkalma együtt zenélni.

𝗟𝗮𝘂𝗿𝗲𝗻𝘁̗𝗶𝘂 𝗦𝘁𝗼𝗶𝗮𝗻
Laurențiu Stoian hegedűművész Franciaországban született, román zenész családban. A strasbourgi konzervatórium elvégzése után a svájci Bázelben kezdte meg tanulmányait Adeline Oprean irányításával. Számos kiváló zenésszel működött együtt, mint például Leonidas Kavakos, Steven Isserlis, Péter Nagy, Miguel da Silva, Stefan Mendl, Chiara Banchini, Alexis Galpérine, Jean-Marc Phillips, és sokan mások. Koncertezett Franciaországban, Németországban, Svájcban, Norvégiában, Finnországban, Romániában, valamint számos fesztiválon, mint például a Kuhmo Chamber Music Festival, vagy a Trondheim Chamber Music Festival. A Trio Basilea alapító tagjaként szólókarrierbe kezdett, és több nemzetközi díjat is elnyert, mint például a bukaresti Modest Iftinchi Nemzetközi Hegedűversenyen első díját és a George Enescu művének előadásáért járó különdíjat, valamint a belgiumi “Arthur Grumiaux” Nemzetközi Hegedűversenyen a harmadik díjat. Laurențiu egy Auguste Sébastien Philippe Bernardel által 1849-ben készített hegedűn muzsikál.