Transnational Meeting of Grassroots Collectives for Housing Justice- Cluj

konferencia — 27.4.2023 16:00

🔥Următoarea întâlnire a Coaliției Europene de Acțiune pentru Dreptul la Locuire și la Oraș (EAC) va avea loc la Cluj-Napoca, România, de joi, 27 aprilie, până luni, 1 mai 2023. Save the date!🔥

➡️După întâlnirea noastră super inspirantă de la Atena din noiembrie anul trecut și după Zilele de Acțiune pentru Locuire 2023, grupurile membre ale EAC se vor întâlni la Cluj pentru a discuta strategii, a face schimb de cunoștințe, a reflecta asupra acțiunilor din trecut și a face planuri pentru viitor. Ne dorim ca multe colective și persoane din mișcările locale să ni se alăture acolo. Ne-ar plăcea să deschidem un spațiu de schimb și să ne organizăm dincolo de Coaliția noastră. Mișcarea pentru locuire din România a avut întotdeauna o influență importantă în rețeaua noastră, atât prin participarea activă la activitatea de cercetare derulată în cadrul coaliției, cât și la organizarea structurii acesteia. Contextele politice și sociale din România au contribuit în mare măsură la înțelegerea crizei europene a locuirii și la definirea modalităților prin care dorim să punem capăt acesteia. Perspectiva est-europeană este esențială pentru a construi mișcări transnaționale, inclusiv datorită poziției sale în recenta criză geopolitică.

➡️Acesta este motivul pentru care invităm mișcările locale și regionale, și nu doar cele care luptă pentru dreptul la locuință și la oraș, ci pe toți cei care sunt implicați în lupte intersecționale conexe, fie că este vorba de lupte antirasiste, feministe, queer, muncitorești, de mediu sau altele. Haideți să ne unim luptele dincolo de granițe!

📢Dacă sunteți interesați și interesate să vă alăturați întâlnirii noastre, vă rugăm să scrieți un e-mail la info@housingnotprofit.org.
Pentru a vedea un rezumat al reuniunii de la Atena, vizitați pagina de internet a coaliției: https://housingnotprofit.org/transnational-meeting-of…/

➡Vezi aici programul public ➡:

💥Vineri, 28 aprilie 2023💥

➡️Casa Tranzit
Eveniment public (1) 18.00 - 20.00: Discuție - Pierdut în regenerarea urbană: cum ne organizăm împotriva gentrificării în orașele europene? (cu traducere simultană):
Fenomenul restructurării capitaliste a orașelor noastre și al mercantilizării locuințelor ne afectează peste tot în Europa. Deși condițiile locale sunt foarte diferite, luptele noastre ne conectează dincolo de granițe. În cadrul acestui eveniment, tovarăși din mai multe orașe vor explica modul în care gentrificarea sau așa-numita regenerare urbană afectează accesibilitatea locuințelor în orașele lor, ce se pierde în urma acestor procese și cine beneficiază de pe urma lor, cum se modifică mediul construit, alături de structura socială a locuitorilor, cum colaborează autoritățile publice cu capitalul imobiliar în aceste procese și cum răspund grupurile de activiști la aceste fenomene. Prin urmare, aceștia vor prezenta, de asemenea, abordările lor de organizare și de ripostă, reflectând condițiile sociale și politice din geografiile lor. Vom învăța cum rezistența noastră are un impact asupra politicii actuale și cum ne împuternicește în mișcarea noastră de la distopia actuală la o altă lume.
Speakeri: Căși sociale ACUM/Social Housing Now (Cluj), Bond Precaire Woonvormen (Olanda), Stop Evictions Viena, DAL (Franța), Habita (Lisabona), Habitacao Hoje (Porto), Ort till Ort (Suedia), United Initiative against Auctions (Atena)

 • moderator: Oana Pop // cu Youtube, facebook live

➡️ACASA
Petrecere la Acasa Războieni

💥Sâmbătă, 29 aprilie 2023💥

➡️Casa Tranzit
14:00 - 17:00 Evenimente deschise:
DISCUȚII DE ACȚIUNE

 1. Zilele de acțiune pentru locuințe (HAD)
  HAD a fost inițiată de EAC în urmă cu patru ani. În 2023, peste 120 de acțiuni au avut loc în 60 de orașe diferite în acest cadru. Vom face un feedback al ediției 2023 și vom planifica o HAD 2024 și mai mare.
 2. Alternative > Locuințe cooperatiste / HALEM?/ …
  Abordările practice ale locuințelor cooperatiste oferă soluții directe sau cel puțin perspectiva de a scăpa de presiunea de pe piața imobiliară. În cadrul acestui schimb deschis ne întâlnim și discutăm despre diferitele abordări existente și despre modul în care le putem consolida.
 3. Discuție deschisă

➡️Pauză de cafea

➡️Casa Tranzit
Eveniment public (2) 18.00 - 20.00: Lansare de carte - Cum luptăm împotriva evacuărilor? (versiunea în limba engleză a Manualului de tactici de rezistență împotriva evacuărilor) (cu traducere simultană):
În lunile mai și iunie 2022 Căși sociale ACUM din Cluj a organizat o serie de ateliere de lucru pe tema luptei împotriva evacuărilor. Au invitat diferite colective din România și din întreaga Europă și din aceste 12 evenimente a fost creată o broșură. În această seară această broșură va fi lansată, iar tovarășii care au contribuit la ea, vor împărtăși în rocade dense ideile lor. Participați la această premieră mondială.
Vorbitori din partea autorilor/orașelor implicate în realizarea cărții: Blocul Pentru Locuire România (Căși sociale ACUM, FCDL, Dreptul la Oraș, ERomnja, RomaJust), Anti eviction Berlin, Sindicat de Llogaretes Barcelona, Habita/Lisabona, The Roof/ Belgrad, A Város Mindenkié/Budapesta - moderator: A Város Mindenkié/Budapesta: Nóra Ugron

💥Duminică, 30 aprilie 2023 💥

➡️Casa Tranzit
10:30 - 13:00 Dimineața : ateliere de lucru

 1. Atelier de lucru pentru uniunea chiriașilor (deschis)
  Grupul de lucru EAC al sindicatelor de locatari se va reuni pentru a discuta cele mai recente experiențe de organizare locală și pentru a defini viitoarele lor schimburi și colaborări. Întâlniți-vă cu organizatori din toată Europa și faceți cunoștință cu colectivele lor.
 2. Atelier de lucru “End homelessness” (deschis)
  În cadrul ultimei reuniuni EAC, a fost creat un nou grup de lucru pentru “a pune capăt lipsei de adăpost”. În cadrul acestui atelier, vom discuta strategiile viitoare având în vedere proclamarea UE de a pune capăt fenomenului persoanelor fără adăpost în 2030 și alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.

➡️Casa Tranzit
14:00 - 17:00 ateliere de lucru deschise publicului

 1. Manifest feminist
  În calitate de EAC, am încercat să ilustrăm importanța problemelor și luptelor feministe în mișcările pentru locuințe și pentru drepturile orașelor în textul nostru scris cu ocazia zilei de 8 martie din acest an. În acest atelier vom discuta strategii prin care să aprofundăm vizibilitatea acestor aspecte în luptele noastre zilnice.
 2. Locuințe și justiție climatică
  Camarazii din mișcarea pentru justiție climatică au invitat membrii la numeroase discuții despre cum să convergeam mișcările noastre. Potențialele, dar și diferențele, sunt evidente. În acest atelier vom vorbi despre experiențele locale și vom încerca să dezvoltăm idei pentru pași concreți în viitor.
 3. Locuințe publice și sociale
  În trecutul recent, EAC a avut mai multe inițiative cu privire la locuințele publice și sociale ca alternativă non-profit la regimul de locuințe dominat de piață și subordonat intereselor acumulării de capital. În martie 2019, la Cluj, mai multe grupuri de coaliție au lansat Manifestul european pentru locuințe publice, prezentat în cadrul unei întâlniri publice. În 2021, EAC a produs și promovat o serie de videoclipuri despre istoria, prezentul și viitorul locuințelor sociale în Europa. Este timpul să regândim această revendicare.

➡️Casa Tranzit
Eveniment public (3) 18.00 - 20.00: Proiecție de film și discuție - Fragmente din filmul “Dislocări - Drumuri de evacuare pe strada Cantonului (1996-2016)”: “Dislocări” ilustrează modul în care politicile post-socialiste au dus la deposedarea de dreptul la locuință a persoanelor sărace din Cluj-Napoca, inclusiv a celor de etnie romă. Înainte de 1990, aceștia aparțineau clasei muncitoare și, în contextul formării capitalismului în România, au fost afectați de un proces de precarizare atât în lumea muncii, cât și în cea a locuințelor. Ionica, Leontina, Babi, Sandu, Ligia, Katalin și Gelu ne ajută să cartografiem modul în care dislocările lor succesive s-au petrecut în timp și spațiu între anii 1996-2016 în orașul Cluj, sfârșind în așezarea lor pe strada Cantonului fără număr. Încarnată în istoriile lor personale, politica națională de locuire marcată de privatizare, comodificare, financiarizare și reducerea dramatică a stocului de locuințe sociale a fost întărită de politicile locale de alocare a locuințelor publice. Ca urmare a acestora din urmă, municipalitatea a selectat categoriile de persoane preconizate a merita să locuiască în oraș, împingând în același timp etnicii romi săraci în condiții de locuire caracterizate de insecuritate și privațiuni materiale severe. Zona în care aceștia sunt tolerați până când terenul nu va căpăta valoare imobiliară face parte din Pata Rât, un teritoriu din apropierea gropii de gunoi a orașului care găzduiește în prezent aproximativ 1 500 de persoane supuse ghetoizării. Urmată de o discuție despre lupta antirasistă pentru dreptate în materie de locuințe (cu traducere simultană) -Ofertanți: Maria Stoica, Linda Greta, Enikő Vincze (Căși sociale ACUM!), Nicoleta Vișan (FCDL), Eugen Ghiță (RomaJust) - moderator: dr: George Zamfir

💥Luni, 1 mai 2023💥

➡️Casa Tranzit
10:00- 13:00 Adunare deschisă (deschisă publicului)
În această adunare finală vom aduna scurte feedback-uri de la atelierele și sesiunile grupurilor de lucru de sâmbătă și duminică și vom lua decizii colective cu privire la ceea ce vom face în următoarele 6 luni. Vom transfera energia adunării noastre în lumea online.

➡️Piața Unirii/Parcul Central
Eveniment public (4) 14.00-18.00: Solidaritate transfrontalieră pentru locuințe și muncă fără exploatare: sărbătorirea internaționalismului de 1 Mai
❗Credem în puterea solidarității transnaționale! Afirmăm că drepturile la muncă și la locuință trebuie să fie câștigate împreună pentru a asigura un trai adecvat pentru toți. Pentru că munca precară și prost plătită ne limitează accesul la o locuință adecvată. Pentru că lipsa unei locuințe adecvate pune în pericol forța noastră de muncă. Exploatarea forței de muncă a clasei muncitoare trebuie să înceteze, împreună cu extragerea profitului din nevoia lor de locuințe. Ziua Internațională a Muncii ne reamintește că luptele noastre locale trebuie să se unească într-o luptă internațională pentru o societate liberă de exploatare și deposedare.❗
Program detaliat :
14.00-15.30: Adunare și discursuri în Piața Unirii
Discursuri ale membrilor EAC + lansarea unui ziar local pentru justiție în domeniul locuințelor : Cărămida #19
16.30-18.00: Picnic comunitar în Parcul Central (vino cu coșul tău de mâncare)