ROMAFILMFESZT: ROMÁK A KAMERA ELŐTT ÉS MÖGÖTT

romafilmfeszt — 12.5.2023 13:00

ROMAFILMFESZT: ROMÁK A KAMERA ELŐTT ÉS MÖGÖTT

A Reprezentáció és hatalom kurzus nyílt szemináriuma
Válogatás a Romakép Műhelyen vetített filmekből
romafilm# részvételi filmezés# tapasztalatcsere# eszmecsere#

  1. május 12-13.
    Tranzit Ház, Barițiu (Malom u.) 16. Bejárat a Névtelen utca felől

Vendégünk Müllner András, egyetemi oktató
és a ROMAKÉP MŰHELY
Minor Média/Kultúra Kutatóközpont – ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék

Házigazda, szemináriumvezető: Könczei Csilla, egyetemi oktató
és a Magyar Néprajz és Antropológia Intézet Mesteri programja, Bölcsészkar, BBTE
& Tranzit Alapítvány

Szervezőcsapat:
Cloșca Jasmina, Könczei Csilla, Magyari Noémi, Maxim Lorand, Seprődi Attila, Török Ákos

PROGRAM RÖVIDEN → https://fb.me/e/Jl9S6ebO

RÉSZLETES PROGRAM ↓

**péntek, május 12. **

16:00 Bevezető. Reprezentáció és hatalom. A kolozsvári BBTE Néprajz- és Antropológia Intézet mesteri kurzusa és romafilmfesztiválja. Bemutatja Könczei Csilla, az intézet docense.
http://etno.lett.ubbcluj.ro/
https://www.facebook.com/neprajz.kolozsvar/?locale=hu_HU

16:15 Romakép Műhely. A budapesti ELTE Média és Kommunikációs Tanszék kurzusa és filmklubja. Bemutatja Müllner András, a tanszék docense.
http://romakepmuhely.hu/
https://www.facebook.com/romakepmuhely?locale=hu_HU

BESZÉLGETÉS

18:00 AZ SZÉLEKEN. KISZORÍTOTT ROMAKÖZÖSSÉGEK EMPATIKUS ÁBRÁZOLÁSAI.

Czabán György – Pálos György: Tiszta fekete. 1995, 15’ – magyarul beszélő dokumentumfilm.

A Tiszta fekete alapanyagát Ózdon forgatták 1994-ben. A szerzőpáros több kérdést is felvet: milyen következményei vannak az iparban dolgozók tömeges elbocsátásának, hogyan alakulnak ki a gettók, milyen megélhetési lehetőségei vannak a volt kitermelési területek körül ott maradt mélyszerénységben élő népnek, milyen a hatalmat képviselő többség és az áldozat szerepében maradt kisebbség hierarchikus viszonya. Ezekre a kérdésekre a film leplezetlenül és őszintén válaszol. A film elnyerte a Tolerancia díjat és a Mediawave fesztivál legjobb dokumentumfilm díját.

Czabán György a nyolcvanas években megalakult Közgáz Vizuális Brigád (KVB) független filmes csoport egyik alapítója. Rendezőként, operatőrként, producerként körülbelül 40 rövidfilm és televíziós sorozat fűződik a nevéhez. Pálos György 1989-től dolgozik a filmszakmában rendező-opreatőrként és producerként, több mint 200 játékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, televiziós műsor, pedagógiai-módszertani film készítésében vett részt. Közösen készített munkáikból érdemes kiemelni a szintén roma tematikájú Országalma (1998, 90’) filmet, ami 1998-ban elnyerte a Magyar Filmszemle zsürijének különdíját.
HTTP://WWW.C3.HU/COLLECTION/VIDEOMUVESZET/MUVESZEK/KOZGAZ/CV.HTML

Baranyi Benő: Anja. 2020, 19’ – magyarul beszélő angol feliratos játékfilm.
Gyártó: Filmkontroll, SZFE. Szereplők: Kovács Frigyes, Máhr Ágnes, Major Erik, Pápai Rómeó.

Az Anja a rendező diplomafilmje, amivel a BuSho, a Szolnoki, illetve a berlini Interfilm filmfesztiválokon díjakat is kapott. A film témája a romák elleni rasszizmus megnyilvánulása az egészségügyben, konkrétan a kényszersterilizáció. A film fő kérdésfelvetése: Ki dönthet az életről?
https://magyar.film.hu/filmhu/magazin/baranyi-beno-hiteles-filmet-akartam-kesziteni-diszkriminacio-anja-interju

Pölcz Róbert – Pölcz Boglárka: Szafari. 2004, 9’ A Pnp Stúdió produkciója. Szöveg nélkül.

A Szafari az alkotó házaspár független alkotása, a szilágysági hadad-nádasdi cigánytelepen folytatott többéves karitatív tevékenységük mellékterméke. A filmesek és a filmezettek között kialakult bizalom lerí a felvételekből és felülírja a szegénység látványát. A filmben felfedezhetjük az öniróniát is, amit a peremre szorultakkal szemben tanusított távolságtartásunk gerjeszt. Erre utal a film címe is.
https://www.verzio.org/2005/hun/main/m39_szafari.html
http://digit.bibl.u-szeged.hu/00000/00099/02001/00069/dm_2001_069_006.pdf

BESZÉLGETÉS A FILMEKRŐL
Moderálnak: Beke András, Domokos Timea, Nagy Bernadett, mesteris hallgatók

20:00 ROMÁK ÖNREPREZENTÁCIÓJA. ROMA FILMMŰHELYEK

ROMA MÉDIA ISKOLA. A FEKETE DOBOZ ALAPÍTVÁNY PROJEKTJE

Csík Juci: Tollas. 2004, 20’
A film ihletét Lakatos Elza cikke adta, amelyben az Orosháza közelében élő libatépő romákról esik szó. Számukra ez volt az egyetlen elérhető munkalehetőség, ami a megélhetésüket biztosította.
Bővebben itt: http://romakepmuhely.hu/wp-content/uploads/2021/03/Romakép-Műhely-2020-beszámoló.pdf

Csík Juci a Roma Médiaiskola volt diákja, a Rádió C egykori munkatársa. Bevallása szerint a Roma Média Iskola sokat változtatott a szemléletén. Rájött, hogy mindig mindenki igazságát, meg kell mutatni akkor is, ha szép, akkor is, ha csúnya.
Bővebben itt: https://filmtett.ro/cikk/beszelgetes-csik-jucival

A Roma Média Iskolát 2001-ben hozta létre a Fekete Doboz Alapítvány. Egy éves képzést tartottak a hallgatóknak, amelyben dokumentumfilm gyártást, újságírást tanultak, illetve operatőri, vágási gyakorlatokat is elsajátították. Célja az volt, hogy a tanulók készségeket szerezzenek ahhoz, hogy saját, otthoni környezetüket ábrázolni tudják. Az iskola 2004-ig működött.
Lásd még: https://catalog.osaarchivum.org/catalog/xpK0EYnn?fbclid=IwAR389AIWH_CwT2uXjewCJyLos9fgAMEkm2z0-01yupmcyoCc8gnwcsUyyvI#hu

A Fekete Doboz Alapítvány független média vállalkozásként indult. A rendszerváltás előtt fontos résztvevője volt a magyarországi politikai, társadalmi és kulturális élet dokumentálásának. Olyan embereknek biztosított nyilvánosságot, akiket az államilag kontrolált media nem fogadott be és elhallgatott. A stáb az induláskor VHS kazettákra rögzítette az anyagokat. A periférián lévő emberekre az 1990-es években fordította a figyelmét.
Lásd még: https://www.osaarchivum.org/node/520

A ROMEDIA ALAPÍTVÁNY BUVERO ROMA NŐI MÉDIATÁBORÁBAN KÉSZÜLT FILMEK

Generációk, 2014, 10’ – magyarul és cigányul beszélő angolul és magyarul feliratozott dokumentumfilm.
A Generációkat a többi videóhoz hasonlóan csoportos alkotás, Nyírvasváron forgatták. A generációk közötti különbségeket egy fiatal lánnyal és idősebb asszonyokkal készített interjúkon keresztül mutatják be. Megtudhatjuk például, hogy míg az idősebb generáció a közösségben cigányul kommunikál, a fiatalok „habár minden szót értenek cigányul, mégis magyarul beszélnek.”

Számozott utca, 2014, 10’– magyarul beszélő dokumentumfilm.
A videó köztéren készült interjúk segítségével jeleníti meg a konfliktushelyzet kialakulását a jogtalan kilakoltatás miatt Miskolcon. A megszólalók felháborodásukat fejezik ki a kirekesztéssel szemben.

Botlatókő 7’, 2015 – magyarul beszélő angolul feliratozott dokumentumfilm.
A videó készítői a holokauszt témáját dolgozzák fel Nagykőrös helyi történetén keresztül. A visszaemlékezésből elénk tárul a második világháború előtti élénk, jómódú város, ahol zsidók és romák egyaránt harmóniában élnek a többségi társadalommal. A film címe a holokauszt áldozatainak emlékére készített járdába süllyesztett emléktáblákra, az ún. Stolpersteine-okra utal.

A Romedia Alapítvány budapesti székhelyű roma civil szervezet, amelyik 1992-ben jött létre. Működésével elősegíti a roma aktivisták önképének kialakulását, megerősödését, televíziós műsorok, kiadványok és multimédiás digitális technológiák által kínált lehetőségek segítségével belülről mutatja meg a romákat érintő kérdéseket. Célja, hogy filmek, nemzetközi multimédia kampányok és kulturális események révén hozzájáruljon a roma etnikai identitás pozitív megéléséhez, segítsen leküzdeni a romaellenes előítéleteket, és a szokványostól eltérő módon nyújtson tájékoztatást a romákról a politikai döntéshozóknak.

A Buvero egy innovatív, határokon átívelő projekt, melynek célja újságírói ismeretek átadása és a digitális terjesztés eszközeinek elérhetővé tétele fiatal roma nők számára. A foglalkozások lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerkedjenek kortárs médiatartalmakkal és azok előállításának különböző módjaival, kritikai szemléletével és elemzésével, valamint az újmédiák adta lehetőségek tudatos kiaknázásával. A táborban nyújtott intenzív oktatás lehetővé teszi, hogy a több szempontból is hátrányos helyzetű roma nők kezükbe vehessék a mediatizált képük feletti hatalmat, és önreprezentációjuk során egy pozitív képet, önképet alkothassanak. A projekt célja egy hálózat kialakítása, amelynek tagjai olyan fiatal roma nők, akik médiatartalmakat állítanak elő. A buvero roma nyelven kagylót jelent, mely a kommunikációt, a pozitív kapcsolatokat és a nők erejét szimbolizálja.
https://www.romediafoundation.org
https://www.facebook.com/buvero/
https://www.youtube.com/@romediafoundation3578/featured

BESZÉLGETÉS A MŰHELYEKRŐL ÉS A FILMEKRŐL
Moderálnak Kovács Evelin és Vadász Benedek, mesteris hallgatók

szombat, május 13.

14:00 RÉSZVÉTELI FILMEZÉS, RÉSZVÉTELI AKCIÓKUTATÁS, KÖZÖSSÉGI MOZI
Müllner András vetítéssel egybekötött előadása (angol nyelven)
https://www.replika.hu/replika/124-01
http://minormedia.hu/blog/

BESZÉLGETÉS
Moderál Boros Adél, mesteris hallgató

16:00 TRANZIT HÁZ: INTERKULTI, VISUAL LAB
A Tranzit Ház interkulturális művészeti projektjei gyerekeknek és fiataloknak. Előadás és vetítés.
Bemutatják Harbula Hajnalka, Könczei Csilla, Magyari Noémi, Maxim Lorand (angol nyelven)

Eckstein-Kovács Ráhel, Schneider-Lőnhárt Csenge, Schneider Bence: Itt igazán gyerek lehetsz.
Románul és magyarul beszélő film, román, magyar és angol felirattal. 2022, 18’
BESZÉLGETÉS

18:00 MŰVÉSZPROJEKTEK AZ EMANCIPÁCIÓÉRT

A VÁNDORMOZI PROJEKT – magyar nyelven beszélő filmek.

Visszacsatolás (Gilvánfa, 2003-2004-2005, 2011) 18’

Sára Sándor: Cigányok, 1962, 17’

A vándormozi projekt keretében a rendező, Kővári Borz József, és csapata filmvetítéseket szervezett azokon a településeken, amelynek lakói számára a kultúra egyáltalán nem vagy nehezen érhető el. Egy ilyen vetítés alkalmával a nézők felismerték családtagjaikat, barátaikat az 1962-ben forgatott Cigányok című filmben. Később a projekt részévé vált, hogy a közösségi eseményeket, a vetítéseket is filmre vegyék, melyet szintén láthatnak a közösség lakói. Ugyanakkor nem a standard filmkésztés módszereit alkalmazza, ugyanis elviszi és megmutatja a lakókról készült filmet, sőt a vetítéssel egybekötve közös programokat is szerveznek. Kiderül az is, hogy a gilvánfai közösség miként tekint a filmkészítő csapatra, hogyan reflektál önmagára, milyen kapcsolatot ápol a filmkészítő csapattal. Tulajdonképpen a Vándormozi projekt többrétegű emlékezeti eseménnyé vált a közösség számára.
Bővebben: http://doktori.btk.elte.hu/phil/pocsikandrea/diss.pdf

Kővári Borz József: Szülőfalum vasárnap, 7’48’’
OSA – Open Society Archives / Fekete Doboz Roma Média iskolája
A Szülőfalum vasárnap a 2002-es Diákfilmszemle díjnyertes filmje, Kővári Borz József első dokumentumfilmje. A rendező a szülőfalujába tér vissza, hogy pillanatfelvételeket készítsen az ott élő roma közösség életéről. Forgat családi környezetben, majd rövid életképeket láthatunk, mint például egy autószerelést. A film sok irányba elindul, végig áthatja a közvetlenség.
Kővári Borz József beás roma származású operatőr-rendező, aki a Roma Média Iskolában tanulta a filmkészítést, mint például Csík Juci, Bordás Róbert.

Szalonna, 2008, 7’
A film betekintést láttat a filmvetítés eseményébe, kezdve a program meghirdetésétől, illetve az azt megelőző közös tevékenységek lebonyolításáig. Egy ilyen alkalom egyik fontos szegmense a közös ebéd, melyet a különböző gyermekprogramok, éneklés, közös zenélés egészít ki. A napot a már meghirdetett film vetítésével zárják.

Erdély (Réty, Maksa, Besenyő), 2009, 5’
Erdély három településén is forgatott Kővári Borz József, pontosabban a kovászna megyei Rétyen, Maksán és Besenyőn, amelyben a szereplők saját tapasztalataikat, nehézségeiket beszélik el. Emellett a beszélgetés egyik témájává válik az identitás és etnicitás kérdése is.

A Vándormozi című interaktív közösségi projekt 1998-ban indult Kővári Borz József kezdeményezésére, akinek az az ötlete támadt, hogy azokat a filmeket, amik rá nagy hatással voltak leviszi azokba a zsáktelepülésekre, ahol ezek nem elérhetőek: hadd lássák a cigány emberek, hogy milyen filmek készültek róluk! Később Kővári Borz József megalakította a Fény-Árnyék Egyesületet, melynek keretei között máig működik a projekt, koncepciója azóta sem változott. Minden alkalommal készül egy film — a vetítésekkel és az egyéb programokkal (közös főzés, mulatságok) párhuzamosan, amit a falu saját magáról forgat, s ezt azután szintén közösen meg is tudják nézni. Ez a projekt az interaktív jellege miatt válik fontossá. A kortárs művészet szempontjából is jó stratégiának látszik, hogy le tudjon szivárogni a teljesen hétköznapi szintre, mely egyfajta különleges hatással lehet az emberekre, ennek következtében pedig hozzáállásukat változásra bírja bizonyos dolgokkal kapcsolatban.

A SOSTAR GROUP kortárs művészeti projektjei
A Sostar művészeti kollektíva 2013-ban alakult Berlinben. Tagjai olyan nemzetközi, magyar és magyar-roma írók, költők, alkotók, filmes szakemberek, akik együttes erővel a művészet nyelvén hívják fel a figyelmet a romák társadalmi helyzetére, a társadalomban betöltött szerepükre.

ALKOTÓK: Choli Daróczi József, Nagy Gusztáv, Tihanyics Norbert, Kállai András, Kállai Henrik, Raatzsch André, Rátz Béla, Balogh Rodgrigó.
Choli Daróczi József az első cigány nyelven író költő, író Magyarországon. Pályáját az 1960-as években kezdi. 1972-től képesítés nélküli tanító, népművelő, közép-, majd főiskolai oktató.
Balogh Rodrigó film-, és színházi rendező, drámapedagógus, színész, alapító igazgatója a 2004-ben alapított Független Színház Magyarországnak, melynek célja roma és más etnikai kérdések feldolgozása a művészet nyelvén.
Raatzsch André művészeti és kurátori tevékenységében a magyarországi roma mozgalmak emancipatorikus jellegét vizsgálja.

Rewritable Pictures. 2010, 6’
Az alkotás a Roma Fotó Archívum képeinek egy válogatását hívja játékba. Célja az érzékelés tudatosságának előmozdítása. Az alkotók a projekt során olyan fotókkal dolgoztak, amelyek eltérnek a hagyományos roma-reprezentáció kódjaitól és egy olyan keretet kerestek, ami egy összetettebb információhalmazzal rendelkező „adattárolóként” működhet. Ezért is mondják, hogy az alkotás „egy jövőbeli digitális fényképészeti archívum előképe” lehet.
Bővebben itt: https://www.romarchive.eu/en/politics-photography/reading-photography/parenthesis-ironic-symbol-ghetto/

Sostar Sostar, miért vagy te Sostar? 2014, 5’23”
Az alkotócsoport emancipációs törekvése egy kiáltvány megfogalmazásával is járt, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a cigány származású emberek (művészek) társadalmi fogadtatása nem a demokratizálódás, hanem sokkal inkább az etnikai kategorizálást mentén történik. A ‘sostar’ romani nyelven azt jelenti ‘miért’. A kisfilm a Sostar művészeti kollektíva kiáltványában megfogalmazottakat járja körül, játékos módon, a film médiumának segítségével.
Bővebben itt: https://hu.tranzit.org/en/project/0/2014-01-10/roma-the-contract-to-sell-the-ethnicity
https://hu.tranzit.org/file/roma_the_contract_to_sell.pdf

A ROMANI WOMEN BEHIND AND IN FRONT OF THE CAMERA PROJEKT

Galya Stoyanova: Könyvem lapjai, 2013, 5’ – angol nyelvű rövidfilm egy kortárs művészeti projektről.
A Könyveim lapjai a bulgáriai fotóművész és filmrendező Galya Soyanova performanszát megörökítő kisfilm, amely a Romedia Alapítvány gyakornoki programjának keretén belül készült 2013-ban. A kisfilmben a roma származású Galya Budapest utcáit járja tradicionális roma öltözetben egy fényképezőgéppel a kezében. A performansz által teremtett szokatlan helyzet közelebb hozza a művészt saját identitásához, miközben a fényképezőgép lencséin
keresztül visszanézhet az őt ellenségesen vagy épp kíváncsian bámulókra.
https://www.romarchive.eu/en/collection/pages-of-my-book/
https://www.romarchive.eu/en/film/depiction-romani-women-behind-and-in-front-camera/

BESZÉLGETÉS
Moderálnak: Erőss Réka, Kedves Kriszta, Trandafir Kinga és Vadász Bendek

RÉSZLETES PROGRAM ↓ PROGRAM RÖVIDEN → https://fb.me/e/Jl9S6ebO