Az ellenállás gesztusai

filmvetítés, beszélgetés — 27.1.2024 17:00

Az ellenállás gesztusai Olga Ștefan dokumentumfilmje a második világháború alatti zsidó antifasiszta ellenállásról. A film a romániai, csehországi és szolvákiai Holokauszt utolsó túlélőinek személyes vallomásait gyűjti egybe.
A film a korabeli tiltakozások archív felvételeit, a kortárs szolidaritás egyéni aktusait, a résztvevők filmre rögzített tanúvallomásait, archív anyagokat és az antifasiszta ellenállást tematizáló művészeti alkotásokat mutat be, egy olyan közös jelenkor és jövő mellett foglalva állást, amelyben az egyenlőség és az igazságosság válnak a kortárs társadalmaink legfőbb értékeivé.

A GESTURES OF RESISTANCE (2019, 62’) című filmet Olga Ștefan rendezte a Bratislava Policy Institute és a Post Bellum támogatásával.
Producer: dr: UMA ED ROMANIA
Nemzetközi partnerek: POST BELLUM OPS (Csehország) és Bratislava Policy Institute (Szlovákia).
Kép- és hangszerkesztés: SEEDIGITAL SET & POST SRL-D
A filmet január 27-én (19:00 órai kezdettel) és január 28-án vetítik a Tranzit Házban, valamint online is megtekinthető a https://www.facebook.com/tranzith/ facebook oldalon.
Nyelvek: Román, angol, cseh, szlovák
Feliratok: Román (a Tranzit Házban), angol (online).

A film online vetítése után beszélgetés lesz a ZOOM platformján a film szerzőjével, Olga Ștefánnal és Szilágyi-Gál Mihály filozófussal, az Eötvös Lóránd tudományegyetem tanárával. A részvétel ingyenes a következő linken: https://us02web.zoom.us/j/89633747458?pwd=RnkvZTZPWWROQ0w5dlg5WlIrVWkxQT09
A beszélgetés angol nyelven zajlik.

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja, amelyet minden évben január 27-én tartanak, a második világháború alatti náci atrocitások áldozataira emlékezik, és egybeesik Auschwitz-Birkenau 1945-ös felszabadításával a szovjet csapatok által. Ezen a napon szerte a világon gondolkodnak el a helyi közösségek a holokauszt borzalmairól, és tisztelegnek a történelem e sötét időszakában szenvedők és elpusztultak emléke előtt.
https://www.thefutureofmemory.ro/

Támogassátok a Tranzit Házat a Patreon platformon: https://www.patreon.com/TranzitHouse. Minden hozzájárulás, szolidaritási gesztus kiemelten fontos a számunkra!