Acting Out

színházi előadás — 26.5.2024 17:00

Acting Out
Mihai Lukács előadása
Esther Magyar-Gonda és Katia Pascariu interjúi és szövegei alapján

Játssza Katia Pascariu
Díszlet / jelmez / videó Miklósi Dénes és Miklós Szilárd
Koreográfia Sinkó Ferenc
Hangvilág Oana Hodade
Fényrendező Török Ákos,
Rendezőasszisztens Jasmina Cloșcă
A Centrul Dialectic és a Tranzit Ház produkciója

Az előadás román nyelvű, magyar feliratozással

Az “Acting Out” témája a művész és annak színpadi teste közötti kapcsolat. Az előadást a román táncművészet egyik meghatározó figurájának, Magyar-Gonda Eszthernek a forradalmi gondolatai ihlettek.

Ezther élete, amelyet a politikai aktivizmus, a művészet iránti szenvedély és az oktatás iránti elkötelezettség jellemez, egy olyan összetett művész alakját rajzolja meg, akinek a léte jelentős történelmi eseményekkel és személyes kihívásokkal fonódott össze.

Eshtert zsidó származása, valamint antifasiszta tevékenysége miatt letartóztatták és Transznisztriába deportálták. E tapasztalatok után feladta táncosnői pályafutását, és a romániai hivatalos koreográfiai szcéna fejlesztésének és koordinálásának szentelte életét.

Magyar-Gonda Esther tevékenységét a gesztusok és az expresszív mozgás iránti mély és eredeti érdeklődés jellemezte, romániai modern és kortárs tánchoz való innovatív hozzájárulása általánosan elismertté tette ezen a téren.

Személyes küzdelme tükröződik Katia Pascariu színésznőnek a saját történetéhez való viszonyában, amelynek keretét a teatralitás és egy bizonyos, tipikusnak mondható testiség problematizálása, megkérdőjelezése adja. Az előadás rávilágít a művésznő nehézségekkel szembeni ellenállóképességére, valamint az előadóművészethez és a neveléshez való kötődésére is.

Az “Acting Out” a tánc, a test, a lokális történetek és az elidegenedés érzése közötti kapcsolatokat járja körül és tárja fel, miközben a táncot a munkának, és egy olyan materializmusnak a kifejeződéseként fogja fel, amely megkérdőjelezi a test hagyományos transzcendens és zsigeri fogalmait.

Jegyek az
👉Eventbook platformon: eventbook.ro/other/bilete-acting-out?lang=hu
👉 és az előadás napján a helyszínen, a férőhelyek függvényében. Fizetni csak készpénzzel lehet.

Támogassátok a Tranzit Házat a Patreon platformon: https://www.patreon.com/TranzitHouse. Minden hozzájárulás, szolidaritási gesztus kiemelten fontos a számunkra!

Az előadás „A gesztus anamnézise” projekt keretében jött létre. A projekt résztámogatója a Nemzeti Kulturális Alap (AFCN). Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, valamint azokért a módokért, ahogy a projekt eredményei felhasználhatóak. Ezek teljes mértékben a kedvezményezett felelőségének körébe tartoznak.