Povestea Gaborilor din Telciu & Făpturile din Romuli @CLUJ

spectacol lectură, lansare de carte — 6.11.2019 18:00

În anul 1995 o familie de romi gabori din Tîrgu Mureş se mută în comuna Telciu din județul Bistrița Năsăud. De ce au venit în Telciu și ce i-a făcut să rămână?

24 ani povestiți prin 9 monoloage: despre meserii tradiționale pe cale de dispariție, despre migratie, relaţii de familie și dinamica rolurilor de gen. Depre relaţiile sociale dintre gaborii din Telciu şi populaţia majoritară neromă si realitățiile cotidiene ale copiilor ai căror părinți sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Textul are la bază o serie de 13 interviuri, din perioada iulie-august 2019, timp în care actrița Mădălina Brândușe împreună cu actorul și regizorul Andrei Șerban au petrecut o lună la Telciu, ca rezidenți în cadrul programului “Culese din Telciu. Rezidențe de cercetare și creație artistică”.

Un spectacol lectură care revendică necesitatea unui teatru incluziv, care îndeamnă la cunoaștere și acceptare a diversităţii, precum și la importanța documentării, arhivării și reprezentării istoriilor de viață ale comunităților rome.

Piesa „Povestea Gaborilor din Telciu” e scrisă de Mădălina Brândușe și Andrei Șerban, în cadrul proiectului Culese din Telciu.

După spectacolul-lectură va avea loc lansarea publicației “Făpturile din Romuli”, produsul final al rezidenței artistice întreprinse de către Gabriela-Elena Herța și Cristian-Dan Grecu în comuna Romuli, judeţul Bistriţa Năsăud. Pe durata rezidenței, cei doi au lucrat împreună cu copiii din localitate cu scopul de a crea personaje și o poveste atât individuală cât și comună. Folosind tehnica colajului, atât folosind mâinile (în crearea personajului, a unei machete și a altor obiecte) cât și narativ, cu toții au reușit să creeze un univers în care s-au petrecut fel și fel de peripeții. Cărticica este, cum ar veni, un soi de ”jurnal de bord” unde toate cele întâmplate se pot regăsi.


Culese din Telciu este un program de activități culturale care aduce laolaltă localnici, tineri artiști și cercetători. Culese din Telciu se inspiră din viața telceană contemporană în realizarea de noi producții artistice.

Culese din Telciu este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Județean de Cultură Bistrița-Năsăud și Primăria și Consiliul Local Telciu.


Evenimentul va avea loc Casa Tranzit, Cluj-Napoca. Intrarea este liberă.