Corp in tranzit

atelier de dans — 1.12.2019 08:00

Corp in tranzit
Corp in tranzit este un laborator de dans contemporan coordonat de Alexandra Girbea, desfasurat la Casa Tranzit in Sala Mare. Acesta propune o explorare a miscarii de la simpla sa manifestare pana la dezvoltari complexe care vor provoca pe fiecare sa descopere teritorii noi ale spatiului interior sau exterior si ale relationarii cu ceilalti. Laboratorul are un format care presupune in fiecare duminica o intalnire de cercetare aprofundata pe diverse tematici structurate consecutiv, si o intalnire scurta in format clasic care va avea loc in fiecare miercuri.
Atelierele de duminica propun un spatiu de explorare si experimentare intr-un cadru de timp care sa permita adancirea in propriul corp, in perceptii si in propunerile de miscare. In cele trei intalniri ale lunii decembrie ne vom indrepta atentia spre o serie de principii de miscare esentiale in descoperirea unei miscari libere. Structura cursului este gandita in asa fel incat sa ofere un schelet progresiv si complex, dar este desigur flexibila, permitand schimbari necesare in functie de dinamica grupului participant.
Atelierele vor incepe prin a ne indrepta atentia spre interiorul corpului, oferind timp si rabdare pentru a asculta, a simti, a observa respiratia si a trezi proprioceptia. Este necesar acest prim pas de liniste pentru a face tranzitia dinspre corpul cotidian spre corpul creativ si instinctual. Apoi vom explora structura corpului si functionalitatea in miscare: radacini, conexiune bazin – coloana – cap, torace – brate, respiratie – miscare. Vom explora partile corpului prin izolari si integrari, cautand sa simtim conectivitatea interioara si dezvoltand aceasta simtire in miscare. Pornind de la aceste explorari ghidate, voi propune improvizatii tematice care sa ofere corpului o cat mai mare variabilitate. In aceste improvizatii vom lucra initial individual, apoi in perechi si in grup, interactiunea fiind un element care ne va ajuta sa ne diversificam motivele motrice. Odata identificata o dinamica de grup, vom lasa corpul sa asimileze informatii si miscari din exterior, jucandu-ne cu ritmicitate si coordonari. Vom invata materiale de miscare fixe, pe care apoi le vom deconstrui si transforma pana la a ajunge la un dans liber, care sa scuture mintea de obiective si concentrare si sa ne lasam spontaneitatea sa danseze pentru noi.
In timpul cursurilor de miercuri vom aplica informatiile studiate in atelierele de duminca in exercitii de improvizatie si in aprofundarea frazelor de miscare, atat in executie, cat si in deconstructie, recicland permanent informatiile si observand cum apare ceva nou de fiecare data, descoperind diversitatea valentelor continute de o miscare. Cursul de miercuri este adresat atat celor ce participa la atelierele de duminica, dar si celor care sunt interesati de o cercetare mai comprimata. In functie de grup, formatul se va adapta in asa fel incat fiecare sa poata lucra la intensitatea dorita.
Date:
Duminica 1, 8, 15 decembrie orele 10:00 – 14:00
Miercuri 4, 11, 18 dec orele 19:00 - 20:30
Tarif: Abonament total: 250 lei
80 lei / curs duminica
200 lei / abonament de duminica
30 lei / curs miercuri
80 lei / abonament de miercuri
Pentru inscrieri si intrebari, va rugam sa scrieti la adresa alecsandra.girbea@gmail.com.
Participantii sunt rugati sa ajunga la spatiu cu cel putin 15 minute inainte de inceperea cursului.

Alexandra Girbea exploreaza lumea dansului contemporan de 10 ani, avand un parcurs eclectic si foarte diversificat. De la ateliere experimentale in centrele de dans contemporan europene, la Academia de Dans Contemporan din Budapesta, trecand prin initieri in arte martiale si sport, Alexandra are o curiozitate eterna despre magia miscarii si infinita diversitate a functionalitatii corpului in miscare. Diversitatea tehnicilor de miscare studiate au ajutat-o sa descopere universalitatea miscarii in orice manifestare a sa si sa experimenteze cu jonglarea principiilor intre diferite discipline. Principalele influente in parcursul sau de pana acum sunt Valentina de Piante, Fighting Monkey, Tai Chi si Wu Shu sub indrumarea lui Yu Li, Thomas Hauert, Tomas Bako, David Miko, Marco Torice, Timea Kovacs.
Alexandra a urmat de asemenea un curs de masterat in Artele Spectacolului la Universitatea din Bruxelles si a lucrat in trei rezidente artistice alaturi de Timea Kovacs in proiectul Height Sense. A coordonat cursuri de dans creativ pentru copii la Fabrica de Pensule si cel mai recent, in august 2019, a avut o rezidenta in proiectul Colectiv Performativ tot la Fabrica de Pensule in colaborare cu artistul vizual Eranio Petruska.