În culise

seminar deschis de film — 20.4.2021 13:00

Institutul Maghiar de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis din acest an al cursului de Film și Antropologie:
ÎN CULISE
Secrete profesionale ale festivalurilor și instituțiilor de film antropologic și documentar
16:00 Discuție despre Festivalul Internațional de Film și Muzică MEDIAWAVE
17:00 Jenő Hartyándi și László Villányi: Genunchiul flamingoului - Portretul scriitorului Ottó Tolnai (2001, color, Hi8 video, 45 min, portret cinematografic nonconvențional)
Discuție despre film. Discuția se poartă în limba maghiară.
Invitați: Jenő Hartyándi, directorul fondator al Festivalului Internațional de Film și Muzică MEDIAWAVE
Moderator: Réka Bakos, studentă la secția de etnografie și antropologie
Seminar coordonat de Csilla Könczei și Réka Csiki
Eveniment gratuit, cu înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/ExrSZ6GKE1PShCxv6
La începuturi, în 1991, festivalul s-a numit Festivalul Internațional de Film și Artă Video, iar din 1994 este cunoscut sub numele de “FESTIVALUL SCRIITORILOR CU LUMINA”, iar la nivel internațional sub numele de “ANOTHER CONNECTION”. În Ungaria festivalul e cunoscut sub numele de Mediawave Mediawave este cel mai mare festival de film din Ungaria și cel mai mediatizat la nivel internațional. De-a lungul anilor paleta festivalului s-a extins, deschizând din ce în ce mai multe uși pentru festival și pentru vizitatorii săi. Din 2002, organizatorii au schimbat numele festivalului în “Festivalul Internațional de Film și Muzică”, iar din 2007, accentul s-a mutat dincolo de film și muzică pentru a include ateliere pentru tineri, care se adresează, de asemenea, noilor generații. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul web al festivalului, plin de informații: http://www.mediawave.hu/.
Jenő Hartyándi este implicat în cinematografie din 1975. Pe lângă filme documentare, a mai realizat filme experimentale, de dans și filme de scurt metraj. De asemenea, lucrează ca director de imagine. A câștigat numeroase premii, inclusiv la festivaluri naționale independente, la Festivalul de Film Maghiar și la festivaluri internaționale importante. Din 1990 este fondatorul și directorul Asociației Győr Visual Workshop. Din 2005 este membru al consiliului de administrație al Asociației Festivalurilor Maghiare.
Ottó Tolnai, născut în Kanizsa, este una dintre cele mai importante figuri ale literaturii maghiare contemporane din Voivodina. Filmul portret despre el a fost proiectat la ediția din 2002 a competiției Festivalului de Film Maghiar. Filmarea a avut loc între anii 1996 și 2001. Tolnai ne poartă într-o călătorie în multe locuri importante pentru el din Voivodina, oferindu-ne în același timp o privire mai atentă asupra poeziei sale.