PORTRETE ROME DIN TRANSILVANIA

seminar deschis de film — 7.5.2021 15:00

Seminar deschis / Club de filme despre reprezentația romilor în filme antropologice din Ardeal
Organizatori: Institutul de Etnografie și Antropologie Maghiară, UBB și Fundația Tranzit
Clubul de filme co-organizat de Institutul de Etnografie și Antropologie Maghiară UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis al cursului Reprezentare și Putere din cadrul programului de masterat Cultură și societate – între tradiție și modernitate.
PORTRETE ROME DIN TRANSILVANIA
Reprezentații cinematografice ale romilor din Ardeal

18:00 Kőszegi Edit – Szuhay Péter: Evadare în dragoste, 2006 (40’), film documentar în limba maghiară. Producător: Fórum Film.
18:45 Discuție cu regizoarea filmului
Discuțiile se vor ține în limba maghiară.

Prezentator: Szűcs György Áron, student MA

Invitat: Kőszegi Edit, regizor, dramaturg, scenarist

Moderatori: Árva Orsolya, Sárkány Karola és Szűcs György Áron, studenți MA

Coordonatoarea seminarului: Könczei Csilla

Eveniment gratuit, pe bază de înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/tcbghmxrkQakTGV29

Kőszegi Edit (1952, Gyula - Ungaria) este regizoare de filme documentare și de ficțiune, dramaturg și scenaristă. Și-a completat studiile la departamentul de Bibliotecă și Educație Populară din cadrul Uuniversității ELTE în 1975, după ce a studiat la Colegiul de Film MaFilm. Între 1980–1990 a fost scenarista studiolului de filme Hunnia, după care a devenit dramaturg și membru în conducerea Studioului Hétfői Műhely. Din 1994 administrează colecția Romă a Muzeului Etnografic din Budapesta. Munca ei a fost distinsă cu mai multe premii: în 1998 a primit premiul Criticilor de Filme Maghiare pentru cel mai bun scenariu, în 2007 a primit premiul Festivalului de Film Maghiar pentru cel mai bun documentar, iar în 2014 a primit premiul Balázs Béla.

Este posibil să evadezi în dragoste? Sau, în general, este credința sau iubirea o strategie de evadare? Toate acestea în cazul unei femei care își pierde soțul, fratele și chiar propria sănătate este pusă în pericol. Ea are grijă de fiii ei, care, când cresc, își găsesc și ei un partener după moartea mamei lor, își întemeiază o familie și “Viața merge mai departe”.
În filmul realizat de Kőszegi Edit și Szuhay Péter o cunoaștem pe Eta și povestea ei. Eta a contactat echipa de filmare pentru realizarea producției. Spectatorul are acces la o imagine nuanțată despre comunitatea romă din Ungaria în care a trăit protagonista. De îndată ce Eta s-a mutat în România, echipa de filmare s-a alăturat.