ÎN CULISE

seminar deschis de film — 11.5.2021 13:00

Institutul Maghiar de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis din acest an al cursului de Film și Antropologie:
ÎN CULISE
Secrete profesionale ale festivalurilor și instituțiilor de film antropologic și documentar

16:00 Discuție despre Festivalul Open City Documentary
17:00 Laura Coppens: Taste of Hope (2019, 70’, în limba franceză, cu subtitrări în limba engleză)
Invitat: Michael Sinclair Stewart, antropolog, directorul festivalului Open City Documentary
Moderator: Bálint Mihály, student la secția de etnografie și antropologie
Seminar coordonat de Csilla Könczei și Réka Csiki

Eveniment gratuit, cu înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/GQ3ZAiT3HEcK4p827

Michael Sinclair Stewart
Antropolog, regizor de filme documentare, producător, scriitor, director de festival.
S-a născut în 1959. În 1981 a absolvit la departementul de antropologie culturală la universitatea London School of Economics. A urmărit studii doctorale la același universitate. Între 1984 și 1986 s-a mutat și a stat cu toată familia timp de 15 luni într-o comunitate de romi din județul Heves din Ungaria, unde a învățat limba maghiară și romani. Rezultatul acestei munci de teren a fost volumul Vremea Romilor. În prezent este profesor al University College London, dar predă cursuri și la Universitatea Central Europeană. Este directorul renumitului festival Open City Documentary din Londra.

Festivalul Open City Documentary
Festivalul Londonez, cum rezultă și din nume, încearcă să ofere un spațiu deschis pentru acei realizatori de filme documentare și autori creativi care doresc să prezinte în mod artistic lumea care ne înconjoară, relațiile umane, problemele sociale contemporane, emoții, grupuri, într-un cuvând realitatea noastră cotidiană. Pe lângă prezentarea filmelor și dezvoltarea comunitară festivalul oferă și cursuri de formare, sprijin profesional și tehnic pentru realizatori de filme sau pentru cei care sunt la începutul carierei, și care apelează la acest sprijin pentru realizarea filmelor visate de către ei.
https://opencitylondon.com/

Taste of Hope (2019)
Fiecare dintre noi are o imagine despre oameni care stau și lucrează lângă bandă rulantă în fabrici și uzine uriașe. Aproape cu toții avem rude, cunoștințe ori în afara țării, ori în țară care lucrează lângă benzi rulante în companii multinaționale. Se poate că și noi am lucrat așa… Dar oare avem imaginea în care lucrătorii dansează la muzica utilajelor zgomotoase la sfârșitul zilei?
În 2010 în Franța o companie multinațională de prelucrare și ambalare a ceaiului a anunțat închiderea companiei și concedierea angajaților. Angajații însă nu s-au lăsat bătuți. Au decis că nu lase ca munca lor să se piardă, au ieșit pe terenul de luptă și au luptat pentru joburi, familiile lor și pentru speranța unui viitor mai senin. A fost o luptă modernă, contemporană între David și Goliat.
După 1336 de zile de rezistență și luptă, au învins compania multinațională, au preluat controlul asupra fabricii de prelucrare a ceaiului, și-au luat în propria mână soarta. Filmul lui Laura Coppens, Taste of Hope este rezultatul a doi ani de muncă de teren și ne prezintă condițiile acestei victorii. Ne prezintă și costul acesteia. Cum încearcă șă supraviețuiască pe piața firmelor multinaționale și în competiția acerbă o cooperativă de muncă, a căror membrii nu sunt familiari cu tactici de piață, cu lumea firmelor globale, când problemele se decid prin ridicarea mâinilor, și când și femeia de serviciu are un cuvânt de spus despre culoarea ambalajului produselor. Filmul prezintă personalități foarte umane din lumea companiilor mari care par inumane. Cadrele filmului, fețele personajelor, discuțiile purtate, privirile spre un viitor nesigur au un aer de speranță și de încredere, se simt ca și mirosul ceaiului de mentă în cameră în dimineața zilelor de iarnă.