ÎN CULISE

seminar de film deschis — 18.5.2021 11:00

Institutul Maghiar de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis din acest an al cursului de Film și Antropologie:
ÎN CULISE
Secrete profesionale ale festivalurilor și instituțiilor de film antropologic și documentar

16:00 Discuție despre Cinema ARTA din Cluj
17:00 Proiecție de filme și discuție în limba maghiară

  • Anexă (Melléklet) de Jenő Márton și Gábor Nagy (1981, film experimental documentar de 17 minute în limba maghiară, subtitrat în română)
  • Rodion by G.A. de Attila Gödri (2019, 32 de minute, film documentar în limba română și maghiară)

Invitați: Csilla Nagy, curator, și Attila Gödri, regizor și coordonator tehnic la Cinema ARTA
Moderator: Henrietta Bocz, studentă la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială
Seminar coordonat de Csilla Könczei și Réka Orsolya Csiki

Eveniment gratuit, pe bază de înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/sHd59LKNQ6n8D7QHA

Cinema ARTA
Cinema ARTA din Cluj este cel mai vechi cinematograf din România care a păstrat funcția originală și în zilele noastre. Deschisă în 1913, aniversarea sa de 108 ani este sărbătorită în acest an. Până în ziua de azi istoria cinematografului și a Clujului a fost îmbinată, trăind împreună războaie, transformări politice, sociale, economice și culturale. Schimbările au cauzat și numeroase modificări ale denumirii inițiale, Cinematograful Universității (Egyetem Mozgó). În 1918 când Transilvania devine parte a Regatului României, numele se schimbă în Cinema Select. Același lucru se repetă și în timpul celui de-al doilea război mondial. Sub influență sovietică, la începutul anilor ‘50, cinematograful primește numele de Cinema Maxim Gorki, iar mai târziu este denumit Cinema Tineretului. În 1969 primește denumirea de Cinema ARTA (Művész), cum este cunoscut și în zilele noastre.
În anii care au urmat schimbărea regimului comunist, numărul cinematografelor în România a scăzut rapid, dar cinematograful ARTA a supraviețuit. Cinematograful, care a fost naționalizat de regimul comunist, a revenit în 2010 descendenților lui Dávid Sebestyén, arhitectul constructor al imobilului. Urmașii au decis să-i păstreze în continuare funcția culturală, iar după renovare, în 2019, au redeschis cinematograful reînnoit, cu o echipă tânără și entuziastă. Ei propun să promoveze cultura și diversitatea printr-o continuă interacțiune dintre artă și oameni.

Nagy Csilla a absolvit secția maghiară-rusă a Facultății de Litere, UBB în 2013. Se ocupă cu distribuția de filme de șapte ani, dintre care timp de cinci ani în calitatea ei de manager al agenției Cine Europa a adus în cinematografia din România filme ca The Space in Between: Marina Abramović in Brazil, sau Janis: Little Girl Blue. În prezent este curatoarea Cinematografului ARTA și coordinator de proiecte. Îi place să fie parte în procese creative, interesante, printre care experimentul de teatru independent Micro din Budapesta.

Regizorul filmului Rodion by G.A., Attila Gödri, a absolvit la facultatea Sapientia în 2019, obținând o diplomă de master. În prezent este membru al echipei Cinema ARTA și Casa Tranzit, precum și responsabil tehnic la festivalul Filmtettfeszt. În 2020 a reprezentat Ungaria la secția Giornate degli autori (Zilele autorilor) a festivalul de film de la Veneția.

Anexă (1981)
La sfârșitul anilor '70 și la începutul anilor '80, un grup de prieteni a experimentat cu filmarea pe străzile din Cluj cu o cameră super 8. Așa s-a născut filmul Anexa (Melléklet), realizat de artistul vizual Gábor Nagy și muzicianul Jenő Márton. Pentru noi filmul are nu numai o valoare estetică, ci și una documentară, reprezentând Clujul acelor vremuri. După ce a stat prăfuit timp de mai mulți ani, pelicula a fost digitalizată de către echipa Filmtett, astfel în 2019 fiind prezentat și la Cinema ARTA în cadrul festivalului Filmtettfeszt. Atunci a putut fi vizionat pentru prima oară pe marele ecran de către comunitatea clujeană și de către Gábor Nagy, unul dintre regizorii filmului.

Rodion by G.A. (2019)
Filmul documentar al lui Attila Gödri întitulat Rodion by G.A. este un film portret despre Rodion-Ladislau Roșca, cunoscut ca părintele muzicii electronice românești. Rodion s-a născut la Cluj în 1953 și a fost crescut doar de mama sa. A absolvit Liceul Brassai Sámuel și apoi a studiat clarinetul la Academia de Muzică Gheorghe Dima. Deoarece i-a plăcut să experimenteze și să compună, a învățat să cânte la mai multe instrumente, a folosit și diferite tehnici DIY și a cumpărat un magnetofon Tesla Sonet Duo pentru a-și înregistra ideile muzicale. În 1975 a fondat o formație muzicală, numită Rodion G.A., care cu câțiva ani mai târziu a devenit o trupă one-man. Chiar dacă România a fost o țară comunistă, Rodion a avut un succes mare, performând la Televiziunea Română și compunând pentru teatre naționale. Când mama sa a murit în 1989, s-a retras. A fost redescoperit în 2012, după ce a avut o serie de spectacole în România și în străinătate. A murit în 27 martie 2021, după o boală lungă și grea.