ÎN CULISE

seminar de film deschis — 25.5.2021 13:00

Institutul Maghiar de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis din acest an al cursului de Film și Antropologie:
ÎN CULISE
Secrete profesionale ale festivalurilor și instituțiilor de film antropologic și documentar

16:00 Discuție cu PLÁJÁS ILDIKO ZONGA despre Universitatea din Leiden și traseul ei ;
17:00 Nikki Koppes: What’s Up Girl? (2020, color, subtitrat în engleză, 28 min), Laura Molsbergen: Moving Towards Visibility (2020, color, subtitrat în engleză, 32 min.)
Discuții despre filme (în limba maghiară și engleză)
Invitați: Plájás Ildikó Zonga, lector la programul de masterat în antropologie vizuală de la Universitatea din Leiden și Laura Molsbergen, antropolog vizual și regizor de film
Moderat de: Elekes Bernadett-Hanna, studentă la specializarea Studii culturale
Seminar coordonat de Könczei Csilla și Csiki Réka.

Eveniment gratuit, pe bază de înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/izi5pgxrDAiFCAmz5

Plájás Ildikó Zonga:
A studiat la Facultatea de Etnografie și Antropologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, unde și a obținut licența în Etnografie și Antropologie, după care a terminat un masterat în Studii Culturale Complexe la Facultatea de Studii Europene. Ulterior, a intrat în programul de doctorat în Studii Culturale de la Universitatea din Pécs, iar apoi a absolvit programul de masterat în Antropologie Vizuală la Universitatea Leiden, Olanda, în perioada 2013-2014. În prezent, este cercetător postdoctoral la Departamentul de Științe Politice al Universității din Leiden și predă Antropologie Vizuală la Universitatea din Amsterdam.
Filmul Dialoguri de Baltă, filmat în Delta Dunării, face parte din teza ei de masterat. Filmul a avut premiera română în cadrul Festivalului Pelicam in aer liber în Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea. Selectat la numeroase festivaluri internationale cu audiențe mari, filmul a câștigat mai multe premii, prin care și premiul pentru cel mai bun film studențesc la Festivalul de Film Documentar Astra.

Universitatea din Leiden:
Universitatea din Leiden, cea mai veche universitate din Olanda, a fost fondată de prințul Wilhelm de Orania I în 1575. Instituția a devenit faimoasă în timpul epocii de aur olandeze, când studenți din toată Europa veneau în Republica Țărilor de Jos pentru toleranța intelectuală. Universitatea este orientată pe plan internațional și este membră a Europaeum, Liga universităților europene de cercetare.
Masteratul în Antropologie vizuală pune accentul pe o abordare practică și empirică, solicitând studenților să joace un rol activ în achiziționarea de instrumente audiovizuale.
https://www.universiteitleiden.nl/…/visual-ethnography

Nikki Koppes: What’s Up Girl?
What’s Up Girl? este un film despre hărțuirea stradală a femeilor. Plimbându-ne pe străzile din Amsterdam ascultăm experiențele a patru femei tinere hărțuite, după ce Nikki vorbește cu patru bărbați tineri despre această problemă. Filmul propune să inițieze o conversație despre realitatea cotidiană și naturalizarea hărțuirii stradale.
Nikki Koppes a urmat cursurile Studiilor Culturale și de Media la Universitatea din Amsterdam și lucrează ca regizor independent după terminarea facultății. What’s Up Girl? a fost realizat în cadrul programului de masterat în antropologie vizuală de la Universitatea din Leiden. Filmul reprezintă componenta audiovizuală a disertației lui Nikki, care a fost completată de un eseu scris.

Laura Molsbergen: Moving Towards Visibility
Suntem în Tanzania unde, prin intermediul a trei băieți protagoniști, pătrundem în viața unei comunități care se împlinește prin dragostea lor pentru dans. Mișcările pot însemna multe pentru privitor, e mai mult decât un hobby, e un stil de viață. În același timp aflăm că acest tip de cultură a dansului nu este apreciat sau susținut de guvernul tanzanian și de societate în general. Pot intra în lumina reflectoarelor fără ajutorul străinilor?
Filmul a fost realizat de Laura Molsbergen, care a studiat antropologie culturală la Universitatea din Amsterdam și apoi antropologie vizuală la Universitatea din Leiden. Filmul este produsul cercetărilor Laurei pentru diploma de masterat și reprezintă componenta audiovizuală a tezei sale de masterat.