ÎN CULISE

seminar deschis de film — 3.6.2021 14:30

Institutul Maghiar de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis din acest an al cursului de Film și Antropologie:
ÎN CULISE
Secrete profesionale ale festivalurilor și instituțiilor de film antropologic și documentar

17:30 Discuție despre Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului - One World Romania (în limba română)
Invitați: Andrei Rus și Vanina Vignal, co-directori artistici ai Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania
Moderator: Teodóra Babțan-Varga, studentă, specializarea Studii Culturale
Seminar coordonat de: dr. Könczei Csilla și Csiki Réka Orsolya

Evenimentul este gratuit, pe bază de înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/nLYtusVgM8Xgy6Wo6

Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania a pornit în 2008, iar anul acesta va fi organizată a 14-a ediție la București între 11–20 iunie.
Membrii echipei festivalului au înființat în 2009 Asociația One World Romania, pentru a asigura evenimentelor un cadru instituțional deoarece, pe lângă festivalul a cărui comunitate crește de la o ediție la alta, asociația organizează diferite evenimente – ecouri ale festivalului – de-a lungul anului. Unul dintre aceste proiecte de succes a fost lansarea colecției de DVD-uri care cuprinde documentare din selecțiile fiecărei ediții a festivalului, realizat din dorința de a pune la dispoziția publicului filme greu accesibile și de a promova documentarul românesc.
În plus, asociația își dorește să participe la integrarea filmului documentar în procesul educaţional din România. Din 2015 organizează programul educațional One World Romania la Școală, care are ca scop introducerea filmul documentar și discuția despre drepturile omului în liceele din România, prin activități destinate elevilor și profesorilor. Încurajează și susține cluburile de film organizate de elevi ca activitate extracurriculară, implicarea lor în proiectele asociației ca voluntari, precum și participarea în Juriul Liceenilor la festivalul One World Romania.
Un alt proiect inițiat de către asociație în 2015 este programul KineDok Sub forma unei experienţe împărtăşite care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, KineDok vine la cluburile, cafenelele sau mansardele din mai multe de orașe mici din țară pentru a invita publicul nu doar la proiecții, ci și la discuții informale cu experți, regizori sau chiar protagoniști ai filmelor.

Andrei Rus și-a început studiile superioare la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, la specializarea Comunicare audiovizuală. După absolvire a rămas lector universitar în cadrul acestei instituții de învățământ superior iar din 2009 a coordonat revista de cinema Film Menu, realizată de studenți. În calitate de critic de film, i-au apărut scrieri în mai multe reviste de-a lungul anilor. A făcut parte din juriul mai multor festivaluri internaționale de film. În prezent, pe lângă poziția de lector universitar, este co-director artistic al Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania.

Vanina Vignal a studiat actorie la Paris, apoi la București. Și-a început cariera ca actriță, mai târziu a lucrat ca redactor și regizor asistent până când a reușit să realizeze ea însăși documentare. Susține activități pe tema filmelor în școli atât în limba română, cât și în limba franceză. Împreună cu Ambasada Franței în România și Societatea Culturală NexT, ea este co-fondatoare a „Education à l’image”, un proiect important al educației cinematografice din colegiile române. Pe lângă acestea, face parte în mod regulat din juriul a mai multor festivaluri inernaționale de film iar în plus se ocupă și de traducerea subtitrărilor din limba română în limba franceză. În prezent este co-directoare artistică a Festivalului internațional de documentar și drepturile omului One World Romania.