Sunete Invizibile | Lecture Performance de Marc Vilanova (ES)

lecture performance — 25.10.2021 16:00

_Invisible Sounds: Prelegere și interpretare solo la saxofon
_Artist: Marc Vilanova (Spania)
_Deschidere: Forumul pentru Cultură și Stare de bine, 25 octombrie, ora 19:00 (EEST)
_Locație: Casa Tranzit, Str G. Barițiu 16, Cluj-Napoca (România)

❗ Datorită regulilor de siguranță impuse de evoluția răspândirii coronavirusului, accesul se face pe baza unui certificat verde și în limita locurilor disponibile. Înscrierea prealabilă este necesară: https://art-wellbeing.eu/forum-2021/registration/

DESPRE:
Ca oameni avem simțuri limitate în a percepe natura. Simțurile noastre auditive sunt incapabile să detecteze frecvențe sub 20Hz și peste 20kHz. Cu toate acestea, sunetul pătrunde în corpul nostru nu numai prin urechi, ci și prin piele, oase și cavitățile rezonante ale corpului. Fără să observăm, suntem expuși zilnic la surse multiple de infrasunete și ultrasunete, care provin de la fenomene naturale și de la aparate de uz casnic, frecvențe pe care nu le putem auzi, dar care au în mod clar un impact asupra corpului nostru și ne pot influența starea de bine.
Evenimentul va începe cu o prelegere a artistului, având la bază cercetarea de 3 ani despre frecvențele imperceptibile, locul în care le putem găsi și în ce fel acestea pot avea un impact asupra sănătății noastre fizice și mentale. Prelegerea va fi urmată de o interpretare solo la saxofon, în care muzica va fi creată din înregistrări cu ultrasunete, iar apoi sunetele imperceptibile vor fi traduse la saxofon de către artist, prin utilizarea unor tehnici extinse. Procesul de compoziție va permite crearea unui vocabular unic de sunete, dintre care unele nu sunt neapărat asociate cu instrumentul.
Ascultarea sunetelor imperceptibile va face publicul conștient de multiplele realități care ne înconjoară, care ne afectează și de care nu suntem complet conștienți. Ascultarea sunetelor imperceptibile va permite urechilor să se concentreze asupra sunetului în sine, creând o experiență captivantă și permițând publicului să se identifice liber cu posibilitățile imaginative care hrănesc muzica.


Propunerea artistică ”Sunete imperceptibile”, a artistului Marc Vilanova, deschide Forumul pentru Cultură și Stare de Bine 2021 - https://www.facebook.com/events/1275708179536752.
Lucrarea a fost selectată de juriul proiectului Art & Well-being în cadrul unui apel internațional la care au participat 170 de artiști din 19 țări.
Proiectul Art &Well-being explorează relația dintre artă și bunăstarea fizică, mentală, emoțională. Proiectul este coordonat de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu BOZAR (BE), Galeria de Artă UGM Maribor (Sl) și Fundația Bruno Kessler (IT). Mai multe detalii despre proiectul Art & Well-Being sunt disponibile pe pagina: www.art-wellbeing.eu.


Marc Vilanova (Spania) este un artist care lucrează la intersecția dintre artă, știință și tehnologie. Creează spectacole / instalații audiovizuale pe baza unor compoziții electroacustice, improvizație și colaborări interdisciplinare cu dans, teatru și imagini în mișcare. Lucrările sale au fost prezentate în festivaluri din întreaga lume în Japonia, SUA, Canada, Brazilia, Columbia, Cuba, Iran, Taiwan, Coreea de Sud, Rusia și multe țări din Europa.


  • Prin participarea la eveniment sunteți de acord ca imaginile/ materialele audio-video în care s-ar putea să fiți surprinși să fie postate pe website-urile și pe canalele social media ale organizatorilor și ale partenerilor acestora.

Proiect cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Primăriei Cluj-Napoca.