Simpozion: Ce e dansul “contemporan”?

simpozion — 11.11.2021 17:00

DanceLAB in Tranzit
Ce e dansul “contemporan”?
Simpozion internațional

11 noiembrie, joi
19.00-20.30 (online)
PROLOG: PRODUCȚIA ALTERNATIVĂ DE CUNOȘTINȚE. CAZUL MULTILOGOS: PREZENTARE (1) - ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI (2)
Cum afectează constrângerile și schimbările istorice și instituționale practicile de producere și transmitere a cunoașterii în domeniul dansului? Și ce exemple etnografice și de dans contemporan cunoaștem, care au potențialul de a descentraliza sisteme de cunoștințe hegemonice?
Discuții:
Beatriz Herrera Corado, Raymundo Ruiz González (Multilogos, America Latină) și Georgiana Gore (Choreomundus, Université Clermont Auvergne).
Moderator: Urvi Vora

12 noiembrie, vineri
14.00-14:30 (ora locală)
INTRODUCERE: CADRU CONCEPTUAL ȘI ÎNTREBĂRI DE BAZĂ
Cum pot intra în dialog antropologia culturală și dansul contemporan pentru a genera practici educaționale și performative inovatoare în care artiștii pot să acționeze ca parteneri creativi fără a renunța la idiosincrasiile lor? Care sunt modalitățile de a aborda noțiunea de “dans contemporan”?
Discuții:
Csilla Könczei (curator, organizator simpozion), Urvi Vora (organizator simpozion).
Moderator: Urvi Vora

14.30-15:40
DISCUȚIA ARTIȘTILOR: PREZENTARE (1) - ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI (2)
Cum schimbă munca artistică colaborativă și transnațională condițiile de producție, reprezentare și pedagogie ale dansului? Cum schimbă noțiunea de “contemporan” citirea și realizarea dansului, precum și înțelegerea noastră aupra sistemelor de cunoaștere corporale și transmiterea acestora?
Discuții:
Alexandra Dancs, Bogdan Olarson, Sashar Zarif, Urvi Vora (artiști rezidenți ai proiectului).
Moderator: Csilla Könczei

16.00-17:30
ABORDĂRI INTERDISCIPLINARE: CE E “CONTEMPORAN” ÎN DANS?
Dacă ideea de contemporan este în sine pusă sub semnul întrebării, cum ne pot ajuta diferitele concepții despre dansul contemporan – din perspectiva diferitelor discipline implicate - să definim “contemporaneitatea”? Cum se raportează practica dansului și pedagogia dansului la politicile corporale?
Discuții:
Miki Braniște (Colectiv A), Georgiana Gore (Choreomundus, Université Clermont Auvergne), Urmimala Sarkar (Jawaharlal Nehru University, New Delhi), Vava Ștefănescu (CNDB).
Moderator: Urvi Vora

18.00-19.30
SCENA G/LOCALĂ: “CONTEMPORAN” ȘI "TRADIȚIONAL"
Care este rolul dansului în societatea g/locală contemporană? Care este relația dansului “contemporan” cu diversele tradiții? Cum putem deconstrui relația de opoziție dintre “contemporan” și “tradițional”? Care sunt șansele unei educații și practici inovatoare în domeniul dansului în regiune?
Discuții:
Miki Braniște (Colectiv A), Corina Iosif (MȚR), Vava Ștefănescu (CNDB), Tibor Feketelaki, Melinda Jakab, Csongor Könczei, Melinda Székely (Sapientia).
Moderator: Csilla Könczei

20.00
CONCLUZII, REFLECȚII
Discuții: toți participanții.
Moderator: Gondos Emőke (organizator simpozion)


Evenimentul face parte din programul Dance Lab in Tranzit.
Organizator: Fundația Tranzit
Finanțatori: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Fundația Communitas, AFCN
Proiectul Dance Lab in Tranzit este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Fundația Tranzit își rezervă dreptul de a schimba programul.
Evenimentul este ținut cu respectarea restricțiilor actuale legate de COVID-19.