Mecanica distanței

performance — 3.4.2022 16:00

Mecanica distanței
de Máté Mészáros

Bilete: https://eventbook.ro/other/bilete-mecanica-distantei-performance

Mechanics of Distance este o coregrafie site-specific pentru trei dansatori și un muzician. Publicul îi urmărește pe interpreți în spațiu la distanța pe care o alege. De fiecare dată când este interpretat, performance-ul este adaptat la spațiul și locația specifică.
Dansatorii cu experiențe profesionale foarte diferite (un dansator de balet cu pregătire clasică, un dansator cu experiență în dansuri populare și un dansator antrenat în tehnici contemporane) și muzicianul, interferează atât de mult cu spațiile personale ale celorlalți, încât spectatorul se poate sustrage de la constrângerile obișnuite de interpretare. Corpurile plasează dansul în perspectiva artelor plastice prin plasticitatea, materialitatea lor.
Mechanics of Distance se concentrează pe poziționarea corpurilor statice și în mișcare în spațiu, înghesuind în el sisteme potrivite și nepotrivite și examinând distanța dintre corpuri. Pentru a ilustra această problemă, instrumentul coregrafului este de a găsi gestul potrivit, traducerea abstracției într-un corp fizic.
Piesa prezintă variațiuni de întâlniri ale corpurilor în spațiu, stimulând interpretarea liberă. Evenimente episodice extrase din contexte sociale și personale reprezintă situații emoționale, morale sau intelectuale’. În coregrafia lui Mészáros, împreunarea și apropierea directă, tangibilă, se întâlnesc cu o dimensiune mai elevată, solemnă și completată de o dimensiune politică, cu scopul de a găsi un răspuns la întrebarea până unde pot fi extinse limitele dansului, ce potențiale stau la baza unei (infra)stucturi specifice, slab exploatate, și care sunt dimensiunile infinite ale experimentului, spațiul deschis care așteaptă să fie explorat. (Dorottya Albert, szinhaz.net)

Durata spectacolului: 60 de minute

Coregrafie și concept: Máté Mászáros
Creatori-interpreți: Jenna Jalonen, Máté Mészáros, Zsófia Tamara Vadas
Muzică: Áron Porteleki
Consultant: Tamás Bakó
Producător: Centrul de Arte SÍN
Spectacolul a avut premiera la Teatrul Național de Dans, Budapesta / 26 mai 2019
Coregrafia a fost realizată cu sprijinul Programului Zoltán Imre al Fondului Cultural Național și s-a aflat printre selecția Aerowaves Priority din 2020.

Máté Mészáros a absolvit Academia Maghiară de Dans în 1999. După 3 ani la Baletul Contemporan din Szeged, a lucrat la diverse companii europene (CarteBlanche - Norvegia, Lanonima Imperial - Spania, Ultima Vez - Belgia). După ce s-a întors în Ungaria în 2014 a creat patru coregrafii - Hinoki, United Space of Ambivalence și Mechanics of Distance - aceasta din urmă a fost în selecția Aerowaves Twenty20. Cea mai recentă creație a sa este Through Light - o instalație de lumină și corpuri care va fi prezentată în premieră la Trafó Budapest în noiembrie 2021. Toate lucrările sale au făcut numeroase turnee pe continent și peste hotare. Este un coregraf invitat regulat al diverselor companii de dans și teatre europene și susține ateliere de parteneriat. În coregrafia sa aplică un nivel ridicat de fizicalitate, privește corpul ca pe un fenomen structural. Abordează corpul ca pe un obiect dinamic, iar spațiul ca pe un decor în continuă schimbare, creat de contra-efectul obiectelor, corpurilor, sunetului și luminii.

Spectacolul are loc în cadrul proiectului Perform Europe East Goes to East.
Perform Europe (https://performeurope.eu/) este un proiect finanțat de UE care are ca scop regândirea modului în care operele de artele spectacolului sunt prezentate peste granițe într-un mod mai incluziv, mai durabil și mai echilibrat, prin testarea unor noi practici de turneu și de distribuție și prin furnizarea de recomandări politice pentru o viitoare schemă de sprijin din partea UE. Această călătorie de 18 luni include o fază de cercetare, lansarea unei platforme digitale, testarea unei scheme de sprijin și elaborarea de recomandări politice.
Perform Europe este finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și este co-gestionat de un consorțiu de 5 organizații: IETM - Rețeaua internațională pentru artele spectacolului contemporan (https://www.ietm.org/en), Asociația Europeană a Festivalurilor (EFA) (https://www.efa-aef.eu/en/home/), Circostrada (https://www.circostrada.org/en), EDN - Rețeaua europeană a caselor de dans (https://www.ednetwork.eu/) și IDEA Consult (https://www.ideaconsult.be/fr/).