Mecanica distanței // plimbare performativă participativă

plimbare — 1.4.2022 15:00

Máté Mészáros: Mecanica distanței - plimbare performativă participativă

Participarea la aceste plimbări este gratuită.
Plimbarea va porni de la Casa Tranzit, str. Barițiu nr. 16., intrarea dinspre strada Fără Nume.
Vă rugăm să ajungeți la timp.
Plimbarea va fi ghidată, pe limbile engleză și maghiară.

Versiunea originală este atentă la situarea și mișcarea în spațiu a corpurilor statice și dinamice, la așezarea în același loc a sistemelor compatibile și incompatibile, precum și la proximitatea corpurilor. Mijlocul de explorare al coregrafului se orientează spre găsirea mișcării potrivite, adică traducerea abstracției într-un corp fizic. Coregraful crează variații ale întâlnirilor dintre corpuri în spațiu, provocând privitorul la liberă asociere. Dansul împrumută valențe din arta vizuală, punând accentul nu atât pe capacitatea performativă a corpurilor, cât pe materialitatea lor plastică, constant maleabilă.
În versiunea participativă a spectacolului, creatorii invită publicul la un tip aparte de experiență. Seriile de mișcări și constelațiile performative au fost „traduse” în grafică de artistul vizual Balázs Fischer. Grafica și instrucțiunile necesare pot fi găsite în această mică broșură. Cu ajutorul ei, participanții la plimbarea de aproximativ o oră, condusă de Máté Mészáros, pot recrea cele nouă etape ale coregrafiei spectacolului devenind ei înșiși interpreți. Cu ajutorul broșurii, participanții pot realiza chiar și singuri plimbarea - trecând astfel de la statutul de spectatori activi la cel de cvasi-interpreți.
Codul QR de pe spatele broșurii trimite la un site unde participanții își pot împărtăși experiențele online: pot încărca fotografii ale recreării coregrafiei și a le plimbării.

Concept și coreografie: Máté Mészáros.
Máté Mészáros a absolvit Academia Maghiară de Dans în 1999. După 3 ani la Baletul Contemporan din Szeged, a lucrat la diverse companii europene (CarteBlanche - Norvegia, Lanonima Imperial - Spania, Ultima Vez - Belgia). După ce s-a întors în Ungaria în 2014 a creat patru coregrafii - Hinoki, United Space of Ambivalence și Mechanics of Distance - aceasta din urmă a fost în selecția Aerowaves Twenty20. Cea mai recentă creație a sa este Through Light - o instalație de lumină și corpuri care va fi prezentată în premieră la Trafó Budapest în noiembrie 2021. Toate lucrările sale au făcut numeroase turnee pe continent și peste hotare. Este un coregraf invitat regulat al diverselor companii de dans și teatre europene și susține ateliere de parteneriat. În coregrafia sa aplică un nivel ridicat de fizicalitate, privește corpul ca pe un fenomen structural. Abordează corpul ca pe un obiect dinamic, iar spațiul ca pe un decor în continuă schimbare, creat de contra-efectul obiectelor, corpurilor, sunetului și luminii.

Plimbările au loc în cadrul proiectului Perform Europe East Goes to East.
Perform Europe (https://performeurope.eu/) este un proiect finanțat de UE care are ca scop regândirea modului în care operele de artele spectacolului sunt prezentate peste granițe într-un mod mai incluziv, mai durabil și mai echilibrat, prin testarea unor noi practici de turneu și de distribuție și prin furnizarea de recomandări politice pentru o viitoare schemă de sprijin din partea UE. Această călătorie de 18 luni include o fază de cercetare, lansarea unei platforme digitale, testarea unei scheme de sprijin și elaborarea de recomandări politice.
Perform Europe este finanțat de Programul Europa Creativă al Uniunii Europene și este co-gestionat de un consorțiu de 5 organizații: IETM - Rețeaua internațională pentru artele spectacolului contemporan (https://www.ietm.org/en), Asociația Europeană a Festivalurilor (EFA) (https://www.efa-aef.eu/en/home/), Circostrada (https://www.circostrada.org/en), EDN - Rețeaua europeană a caselor de dans (https://www.ednetwork.eu/) și IDEA Consult (https://www.ideaconsult.be/fr/).