(burn)OUT

performance — 3.4.2022 22:00

Rezidență 4-17 aprilie
Atelier 16 aprilie, 13:00-14:30
Prezentare 16 aprilie, 18:00
Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, mentală și adesea fizică, cauzată de stres prelungit sau repetat. Stresul apare în momentul în care percepem o amenințare - reală sau imaginară. Chiar dacă nu îl percepem în mod conștient, el ne afectează fizic și emoțional.
Artistele din Asociația Developing Art demarează în 2022, în trei orașe diferite, o cercetare artistică pe tema burn-out-ului.
La Cluj, Alina Ușurelu va fi rezidenta Casei Tranzit.
„Am pornit de la ideea de transpiraţie ca fenomen al corpului căruia îi creşte temperatura datorită unei intensităţi fizice sau emoţionale şi am ajuns la condiţia contemporană (post-industrială) a omului de a performa care este unul dintre cei mai puternici factori ai generării burnout-ului ca sindrom profesional al secolului 21.
Pe de altă parte, încerc să privesc acest sindrom şi din perspectiva ultimilor ani în care nivelul stresului şi expunerea la informaţii care generează stres ridicat a crescut enorm.
Pornesc de la corp, de la cum se simte corpul în epuizare şi am să o am alături de mine pe Roxana Negureanu, medic, pentru a afla mai multe lucruri despre aceste fenomene.” - Alina Ușurelu
Alina Ușurelu vă invită la două întâlniri în cadrul rezidenței (burn)OUT:
🟠 𝗦𝘁𝘂𝗱𝗶𝗼 𝗱𝗲𝘀𝗰𝗵𝗶𝘀
„𝗘𝘅𝗽𝗹𝗼𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗲𝗽𝘂𝗶𝘇𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗳𝗶𝘇𝗶𝗰𝗲 𝘀̦𝗶 𝗽𝘀𝗶𝗵𝗶𝗰𝗲“
⏰ Când: 16 aprilie, de la ora 13:00 până la 14:30
📌 Unde: Cluj
💡Număr maxim de participanți: 12
💸 Participarea este gratuită. În cazul în care doriți să susțineți sectorul cultural independent puteți face o donație la Casa Tranzit.

📯ÎNSCRIERI:
asociatia.developing.art@gmail.com / / mesaj privat pe Facebook
Accesul la atelier se face doar în baza înscrierii prin una din căile menționate.

🟠 𝗣𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗲𝗿𝗰𝗲𝘁𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝗮𝗿𝘁𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗲
⏰ Când: 16 aprilie,
📌 Unde: Cluj
📯 Înscrieri:
asociatia.developing.art@gmail.com / / mesaj privat pe Facebook
💡Colaborator sunet: Lala Misosniky / / Consultant artistic: Alexandra Mihaela Dancs
Accesul la prezentare este gratuit și se face doar în baza înscrierii prin una din căile menționate.
Prezentarea va avea loc în limba engleză și conține imagini care vă pot afecta emoțional.

🟠 Casa Tranzit - În 1997 un grup de artiști și intelectuali iau inițiativa de a fonda în Cluj un centru independent de artă și gândire contemporană. În 1998 dorința devine realitate în spațiul fostei sinagogi de pe malul Someșului, Poale Tzedek, devenită Casa Tranzit. Casa Tranzit îngrijește și celebrează piesa arhitecturală atât prin procese masive de restaurare, cât și printr-un asiduu demers de reconversie culturală. Concept cheie în programul artistic al Casei Tranzit, reconversia are la origini idea de reinterpretare artistică și simbolică a spațiului. Astfel clădirea scapă erodării și este înscrisă din nou în circuitul social și cultural al orașului, ca un loc al artei, al întâlnirilor și al schimbului de idei. Transformarea fostelor sinagogi în centre culturale a fost un fenomen des întâlnit în Europa ultimilor ani. Casa Tranzit este primul proiect de acest gen în România.
Developing Art crează proiecte culturale interdisciplinare care au ca priorități dansul contemporan, mixed media, educația, cercetarea și artele vizuale

🟠 Alina Ușurelu
Artistă bucureşteană multidisciplinară. Foloseşte imaginea, corpul şi cuvintele ca să deschidă publicul către lumi pe care nu tot timpul îşi doresc să le vadă. În 2014 începe fotografia şi se alătură comunităţii de dans contemporan, în 2016 face scurtmetrajul Up Stairs, continuă cu proiectul Exposing Movement, iar în 2019, după ce încearcă şi rolul de producător cultural, participă la un program intensiv de formare în arte performative la Lisabona şi începe să lucreze în proiecte internaţionale ca performer, artist visual sau coordinator artistic.

Artistele de la Developing Art (developingart.org), Alina Ușurelu, Andreea Novac și Irina Marinescu, se pregătesc de lansarea a două proiecte în tandem pe tema epuizării și a recuperării după epuizare. (burn)OUT și Recovery au loc din iunie până în septembrie 2022 în București, Cluj, Iași, Socolari și Timișoara. Artistele colaborează cu psihologi, sociologi și medici pentru a investiga cauzele epuizării și metode de recuperare, folosind și canalizând experiența coregrafică și expertiza invitaților, într-un context în care nevoia de instrumente pentru a face față epuizării este din ce în ce mai acută nu doar în sectorul cultural independent.

Parteneri:
Unfold Motion, Casa Tranzit, Teatrul din Stejar, tranzit.ro, Areal, Teatrul Basca
Parteneri Media:
IQads, ISCOADA, Zeppelin, bookhub.ro, noi3.life, Radio România Cultural, Observatorul cultural, Ziarul Metropolis, Modernism, DOR
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.