REALITY SURFING // Beyond Touring

performance — 27.5.2022 16:00

Beyond Touring: REALITY SURFING
Beyond Touring explorează noi forme de experiențe artistice și noi feluri de a face cunoștință cu oamenii din jurul acestora. Ne luăm timpul necesar pentru a cunoaște publicul și grupurile artistice locale. Reflectăm asupra contextului și a spațiului în care are loc prezentarea.
Propunem un program de mai multe zile de în care ne vom concentra pe activitatea colectivului artistic PYL. Vă invităm să luați parte la performance-ul invitat, la o discuție cu artiștii și la un atelier deschis.


PERFORMANCE
REALITY SURFING
Vineri, 27 mai, 19:00-20:00

Reality Surfing este un performance vizual non-narativ ce invită publicului să experimenteze un model alternativ de coexistență între oameni și entități inanimate.
Se descoperă noi relații între obiectele cotidiene, generate de materialitatea și prezența lor într-un spațiu specific, căpătând o valoare echivalentă cu prezența unui corp uman.

Bilete: https://eventbook.ro/other/bilete-reality-surfing-beyond-touring


ARTIST TALK:
Vineri, 27 mai, 20:15-21:00
După spectacol vă invităm să întâlniți artistele din spatele REALITY SURFING și pe producătorii de la TERĒN - pole performativního umění. Ne imaginăm o discuție lejeră și deschisă despre procesul, temele și întrebările performance-ului. Oricine este binevenit să ia parte.


WORKSHOP:
Sâmbătă, 28 mai, 12:00-17:00
Prin explorarea unor moduri diferite de a ne raporta la lucruri apar conexiuni surprinzătoare. Într-un atelier de o zi, împreună cu Michal Kindernay, PYL va
introduce strategii pentru regândirea materialității obiectelor cotidiene, dezvăluind multitudinea de narațiuni din spatele acestora. Veți face cunoștință cu alte modalități de comunicare și coexistență prin jocul colectiv cu obiecte. Veți afla ce este Scenografia Vie și cum lucrurile “acționează” și “vorbesc” cu tine și cu ceilalți. Poate că veți auzi povestea nașterii prizei în respirația cuiva. Devenind conștienți de relațiile dintre noi și ceea ce ne înconjoară, putem experimenta unde se termină un obiect, unde începe un peisaj și cum ne încadrăm noi în el. Bazat pe experiențele și observațiile noastre comune, putem crea noua noastră lume comună, cu un limbaj și o logică proprie. Nu sunt ideile, simbolurile și sentimentele cele care pot menține o lume împreună?
Alăturați-vă atelierului dacă vă place să vă jucați cu obiecte; dacă vă place să comunicați nu numai cu oamenii, ci și cu lucruri; dacă sunteți în sensibil atât la evenimente imprevizibile, cât și de cele mundane, și vă puteți găsi inspirație în ambele.

Înregistrare: https://form.jotform.com/221293893655365?fbclid=IwAR2ryZSyC4HhD-0d9MOsmfXtdrm6GzeXgSmt4Cr-m6lQBm-ZE0fhaVAYkpc


ECHIPA ARTISTICĂ
PYL este un colectiv internațional de artiști care lucrează împreună în domeniul teatrului postdramatic, artelor vizuale, sunetului și intermedia. Practica lor explorează granițele percepției antropocentrice într-un dialog cu obiecte și încercări ironice de a înțelege agenția non-umană. Prin aplicarea metodei DIY, a reciclării și a principiilor de compilație, grupul își dezvoltă propriul limbaj vizual, care extinde semnificațiile scenografiei cu mult dincolo de scena de teatru. Lucrările lor schimbă codurile culturale, contextele și originile lucrurilor obișnuite, transformând în același timp obiectele în ființe și ființele în obiecte. Sensibilitatea față de cotidianitate, împărtășirea momentelor și a experiențelor personale în moduri non-lineare și ludice sunt bazele abordării asociative și de lucru în comun explorate de PYL .
Michal Kindernay este un artist intermedia, curator și performer. Instalațiile sale audio-vizuale conectează domeniile și instrumentele artei, tehnologiilor și științei. Adesea aduce în discuție subiectul ecologiei și, printr-o atitudine tehnologică față de natură, el reflectă asupra problemelor de mediu. Lucrările sale implică video-performance-uri, documentare și instalații interactive, proiecte intermedia și documentare, precum și compoziții muzicale. Este unul dintre fondatorii organizației artistice yo-yo, inițiatorul proiectului RurArtmap. Acționează în calitate de educator extern în cadrul Centrului de Studii Audiovizuale de la FAMU din Praga și la Universitatea orașului Praga.
Reality Surfing va fi prezentată pentru prima dată în România la Casa Tranzit, în cadrul turneului Beyond Touring: Reality Surfing and Insider tour project la Tatwerk, Terén și Fundația Tranzit. Programul este implementat cu sprijinul programului Europa Creativă Perform Europe.