Marele jaf comunist // ÎNTRE REALITATE ȘI FICȚIUNE

club de filme — 12.5.2022 17:00

Institutul Maghiar de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis din acest an al cursului de Film și Antropologie:
ÎNTRE REALITATE ȘI FICȚIUNE
Un club de filme despre transgresarea granițelor între realitate și ficțiune

20:00 Alexandru Solomon: Marele jaf communist 2004, 75’ (film documentar în limba română, sincronizat în limba maghiară)
Discuție despre film (în limba maghiară)

Prezintă: Nagy Bernadett, studentă la secția etnografie și antropologie
Invitat: Lönhárt Tamás, istoric, conferențiar universitar
Seminar coordonat de: Könczei Csilla, antropolog, conferențiar universitar

Eveniment gratuit.

Alexandru Solomon (n. 1966) este regizor de film, scenarist și cameraman.
https://www.alexandrusolomon.ro/?page=about_me

Filmul documentar al lui Alexandru Solomon abordează una dintre cele mai enigmatice povești din istoria stalinist-totalitară a României. Potrivit cronicilor, în 1959, furgoneta Băncii Naționale a României, despre care autoritățile susțineau că conținea 1 milion 686 de mii de lei, a fost jefuită. Filmul urmărește ancheta, procesul și urmărirea penală a presupușilor făptași. Regizorul încearcă să reconstruiască trecutul prin mijloacele documentare și prin amintirile martorilor oculari.

De asemenea, filmul reia filmul de propagandă de epocă Reconstrucția, realizat la ordinul conducerii partidului și cu contribuția Securității. Protagoniștii filmului de propagandă sunt însuși acuzații jafului bancar, care și-au asumat această sarcină în schimbul promisiunii unei sentințe mai ușoare. Autoritățile de la acea vreme însă nu și-au respectat aceste promisiuni, iar inculpații au fost condamnați: cinci bărbați au fost executați, iar o femeie a fost condamnată la închisoare pe viață. Întregul caz ridică multe întrebări, la care regizorul filmului încearcă să răspundă. A avut loc sau nu legendarul jaf? Au fost personajele principale cu adevărat criminali sau victime? Este oare posibil să se găsească adevărul într-un context istoric, în care noțiunea adevărului nu poate fi impusă?

https://www.alexandrusolomon.ro/?page=documentaries&article=great_communist_bank_robbery_2004_FULL

Toți cei interesați sunt invitați să vizioneze filmul și să reflecteze împreună.

https://www.alexandrusolomon.ro/?page=documentaries&article=great_communist_bank_robbery_2004_FULL