Povești din închisoare // NTRE REALITATE ȘI FICȚIUNE

club de filme — 16.6.2022 16:00

Institutul Maghiar de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis din acest an al cursului de Film și Antropologie:
ÎNTRE REALITATE ȘI FICȚIUNE
Un club de filme despre transgresarea granițelor între realitate și ficțiune

19:00 Visky Ábel: Povești din închisoare, documentar în limba maghiară, 2020, 75’

Filmul va fi prezentat de: Csorba Szilvia, studentă la secția de studii culturale
Invitat: Gondos Emőke, cercetător de studii culturale
Seminar coordonat de: Könczei Csilla, etnograf, antropolog, conferențiar universitar

Discuție despre film (în limba maghiară)

Eveniment gratuit.

Ábel Visky (n. 1987) s-a născut în Bacău, și-a petrecut copilăria la Cluj, și a fost elev al Liceului Apáczai Csere János. Între 2006 și 2010 a studiat la Universitatea Sapientia din Transilvania, Facultatea de Fotografie, Film și Media, specializându-se în regie de film. Între 2011 și 2014 a fost student la SzFE la secția film și televiziune, în clasa lui János Szász și Attila Janisch. Ca proaspăt absolvent, a ales Budapesta ca nouă direcție, deși lucrările sale sunt mai apropiate de stilul New Wave românesc.

“Povești din închisoare” este un documentar creativ despre relația dintre tații din închisoare și copiii lor de acasă. Într-o situație în care realitatea nu permite trăirea unor relații reale, lumea fanteziei devine arena întâlnirilor: tații care își ispășesc pedeapsa scriu povești, care sunt folosite ca bază pentru basme, avându-i ca protagoniști pe ei înșiși și pe copiii lor de acasă. Pe măsură ce privim viețile paralele și luptele de zi cu zi ale deținuților și ale familiilor lor, suntem, de asemenea, martori, prin intermediul filmelor de basm, la modul în care tații și copiii lor sunt în sfârșit liberi să se întâlnească într-o lume magică pe care au creat-o împreună, depășind granițele realității tangibile." Fragment din sinopsisul lui Ábel Visky.

"Bucuria co-creației și tristețea vieții de zi cu zi sunt strâns legate între ele, basmul face realitatea suportabilă, realitatea umple basmul cu conținut de bază. De aceea, Povești din închisoare nu este doar un film, ci o terapie familială serioasă care reevaluează relațiile. Poate că proiectul nu vindecă toate rănile, dar cu siguranță oferă claritate personajelor sale. Primul film al lui Ábel Visky a fost un demers deosebit de îndrăzneț, dar a rezistat testului. Povești din închisoare este o minge înaltă pentru viitoarele documentare maghiare."
Boglárka Angéla Farkas.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul prestigiosului festival de film FIPADOC de la Biarritz, iar filmul a participat, printre altele, și la festivalul de film documentar HotDocs din Toronto.
Trailer oficial:
https://www.youtube.com/watch?v=b5fZ7YTzi50&t=12s