(burn)OUT la Cluj - Prelegeri și incursiuni performative la Casa Tranzit

performance — 28.6.2022 16:00

Burnout-ul este o stare de epuizare emoțională, mentală și adesea fizică, cauzată de stres prelungit sau repetat. Artistele din Asociația Developing Art au demarat anul acesta, în trei orașe diferite, două proiecte în tandem pe tema epuizării și a recuperării după epuizare: (burn)OUT și Recovery.
Alina Ușurelu, Andreea Novac și Irina Marinescu, împreună cu colaboratoarele lor vor prezenta rezultatele cercetărilor din rezidențele de la Timișoara, Cluj și Iași. Prezentările artistice sunt acompaniate de o serie de prelegeri care privesc burn-out-ul din perspectivele psihologică, sociologică și medicală.
Intrarea este gratuită.

Prelegeri: Mihaela Vechiu (psihoterapeută), Fidelie Kalambayi (socioloagă), Roxana Negureanu (medic)
Incursiuni performative: Irina Marinescu, Andreea Novac, Alina Ușurelu

🟣 Munca, energia și emoțiile intră într-un bar
| Prelegere, Mihaela Vechiu
| Incursiune performativă, Irina Marinescu
„Cum ne transformă experiențele de lucru, cum investim sau primim energie din activitățile pe care le facem și cum percepem emoțiile în corp? Acestea sunt câteva din întrebările de la care am pornit în cercetarea artistică. Mă raportez la felul în care poate fi sintetizată în mișcare această energie - în special în relație cu ceea ce simțim.” - Irina Marinescu
„Dacă tu ești corpul tău și corpul tău ești tu, atunci el exprimă ceea ce ești tu. Este modul tău de a fi în această lume.” - Alexander Lowen, medic și psihoterapeut american (1910- 2008)
Prezentarea de față își propune să aducă în atenția publicului efectele somatice și psihice ale dansului și mișcării, conectate cu epuizarea sau burnout-ul. - Mihaela Vechiu

🟣 O versiune complicată a libertății
| Prelegere, Fidelie Kalambayi
| Incursiune performativă, Andreea Novac
În meseriile și comunitățile artistice din țară, burnout-ul este considerat un risc ocupațional. Prezentarea teoretică (Fidelie Kalambayi) și performativă (Andreea Novac) asupra epuizării specifice domeniului cultural și artistic intervin într-un moment propice pentru a reflecta asupra condițiilor, riscurilor și costurilor emoționale, personale și profesionale pe care le implică a fi artist, lucrător sau operator cultural. Pornind de la o serie de discuții pe care le-a avut în rezidența artistică sa de la Iași, Andreea Novac propune o incursiune performativă în fragilitatea muncii artistice.

🟣 (over)loading…
| Prelegere: Roxana Negureanu
| Incursiune performativă: Alina Ușurelu
Cum arată un corp (interior-exterior) a cărui proces de filtrare este degradat şi care acumulează informaţii la nesfârșit? Cum se simte corpul nostru după experienţa ultimilor 3 ani? Ne vom uita la corpul obosit din perspectiva medicală (Roxana Negureanu) şi performativă (Alina Uşurelu).
„Am pornit de la ideea de transpiraţie ca fenomen al corpului căruia îi creşte temperatura datorită unei intensităţi fizice sau emoţionale şi am ajuns la condiţia contemporană (post-industrială) a omului de a performa care este unul dintre cei mai puternici factori ai generării burnout-ului ca sindrom profesional al secolului 21” - Alina Ușurelu


(burn)OUT și Recovery
Proiecte ale Asociaţiei Developing Art
„(burn)OUT” și „Recovery” sunt două proiecte co-finanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
| Parteneri: Unfold Motion, Casa Tranzit, Teatrul din Stejar, tranzit.ro/Iași, Areal, Teatrul Basca
| Parteneri media: IQads, ISCOADA, Zeppelin, bookhub.ro, noi3.life, Radio România Cultural, Observatorul cultural, Ziarul Metropolis, Modernism, DOR, AGERPRES