Szemző Tibor concert cinematic | Zilele Tranzit 2022

cineconcert — 15.10.2022 16:00

Tibor Szemző este unul dintre cei mai importanți compozitori contemporani din Ungaria, influențat de avangardă, precum și de muzica ambientală și minimalistă. Interesul său multidirecțional l-a orientat spre granițele diferitelor genuri. De-a lungul bogatei sale cariere, a lucrat cu numeroase formații și artiști din întreaga lume. Este un artist polivalent și, pe lângă compozițiile sale, sunt semnificative performance-urile sale, precum și filmele și instalațiile pe care le-a realizat. Este pasionat de fuziunea dintre vocea umane, muzica instrumentală și imaginea în mișcare, iar muzica sa este o narațiune și o țesătură muzical-filmică compusă din straturi separate. Stratificarea este o adevărată marcă a compozitorului.
http://szemzo.org
https://www.facebook.com/Szemzoe
https://tiborszemzo.bandcamp.com


Program:
TOT CE EXISTĂ (Géza Ottlik)
Poveste invizibilă (Béla Hamvas)

  • intermission -
    Tractatus (L. Wittgenstein)

I.
TOT CE EXISTĂ!
Regie și muzică: Tibor Szemző
Narator: Géza Ottlik
Sunet: László Hortobágyi
Producție: György Durst
Kép-Árnyék Bt. 2005
Mai mult, mai mult, dragă nene Gyuri!
Gábor Medve spune că ai urlat: tensiunea cu care aerul a curs furios în plămânii tăi era dureroasă. Și locul total necunoscut în care ai ajuns, cu care nu ai nimic de-a face ca spectator. Vizionarea liberă a început, iar tu trebuie să joci un rol în ea. Cele două lucruri nu sunt consistente.
Ce vezi! Ei bine, Benedek Bóth este pictor, așa că, în această calitate de spectator, pas cu pas, așa pune lucrurile cap la cap; pat, fereastră, cameră, mamă, apartament, scară, stradă, pod, piață, Dunăre… malul Dunării - asta e tot ce există.


II.
Poveste invizibilă
un film eseu
Regie, muzică, narator: Tibor Szemző
Producție: Durst György
Text: Hamvas Béla
Editare: Andreas Schlichthuber
Povestea invizibilă de Béla Hamvas este o scriere captivant de precisă: un eseu din punct de vedere al formei, deși - poate inutil să spunem - precizia nu este inspirată de știință, ci de poezie. Iar eseistul, așa cum spune în mod potrivit Hamvas însuși, merge într-o țară necunoscută, „singur, fără cârmă, pe mare deschisă”.
Cum se simte un elev vizitând RDG în cadrul unui program de schimb în anul 1967? Ar fi greu de descris în cuvinte, aproape imposibil, abia aș putea să-l evoc deși până în ziua de astăzi încă mai
port în nas mirosul de linoleum de cauciuc (Tibor Szemző).


III.
Tractatus +
Concert de Tibor Szemző
Texte: Ludwig Wittgenstein
Tractatus este o lucrare liniștită, sumbră și meditativă, ce stă într-o proprie categorie. Ar putea fi numită “minimalistă” sau chiar “ambientală”, dar niciuna dintre aceste categorii nu îi face dreptate. Este o lucrare sonoră care se joacă cu simțurile auditive de la distanță și îl atrage pe ascultător în lumea sa captivantă. Nu cred că am mai auzit vreodată o lucrare care să sune la fel de bine ca aceasta. Captivantă și hipnotică. (Chris Meloche - Scene Magazine 1996, https://www.allmusic.com/album/tractatus-mw0000761173).