‘Ecologies of Repair’ Conversations / Cluj-Napoca

discuție — 1.11.2022 17:00

Ecologies of Repair’ Conversations / Cluj-Napoca
Marți, 1 noiembrie / 19:00 - 20:00
Adresă: Casa Tranzit, str. Barițiu 16
CU: Diana Popuț, Thea Lazăr (artiste), Adelina Luft (curatoare)
Vă invităm la o conversație cu artistele Diana Popuț și Thea Lazăr și curatoarea Adelina Luft, cu ocazia expoziției ‘Ecologies of Repair’ (deschisă la Gaep până pe 5 noiembrie).
Evenimentul de la Casa Tranzit (etaj) va pune sub lupă interesul comun al artistelor față de legăturile dintre uman și non-uman – de la roci la plante. Diana Popuț și Thea Lazăr vor dezvălui poveștile din spatele celor mai recente lucrări ale lor și vor discuta, împreună cu curatoarea, despre strategii de ieșire din paradigma antropocentrică.
După un prim dialog în Timișoara, cu duo-ul de artiste Andreea Medar & Mălina Ionescu, acesta este al doilea dintr-o serie de evenimente care au loc succesiv în trei orașe diferite, fiecare dintre ele axându-se pe practica unor artiste din expoziție.
📍 Intrarea este liberă.

DIANA POPUȚ (n. 1994, în Cluj-Napoca) este licențiată în Arte Vizuale la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 2015, a studiat cu o bursă Erasmus la Universidad de Castilla-La Mancha, din Cuenca, unde a dezvoltat prima ei instalație, Sine qua non. În 2016, tot cu o bursă Erasmus, la Accademia di Belle Arti di Brera di Milano, a început seria Finestre – un proiect pe termen lung. Pe parcursul anului 2020, prin programul Erasmus - Mobility for Placement, a învățat noi tehnici de sculptură în atelierul lui Laurențiu Adrian Craioveanu din Lodi, Italia, și a început seria lucrărilor sale în marmură, folosind materiale din aluviunile râului Adda. Mobilitatea s-a desfășurat în cadrul doctoratului ei de la Universitatea de Artă și Design, Cluj-Napoca, pe care l-a încheiat în 2022. În prezent trăiește și lucrează în Cluj-Napoca și București.
THEA LAZĂR trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Absolventă a Universității de Artă și Design din același oraș, a beneficiat de o bursă la Academia de Artă din Szczecin, Polonia. Practica ei este în principal digitală, dar menită să trăiască offline, în instalații care adesea includ textile și plante. Plantele ei spun povești despre mediu, planetă și situații socio-politice, evocând povești locale sau neștiute. Thea caută spațiul unde trecutul și viitorul se întâlnesc și locul în care limitele dintre știință și pseudoștiință se estompează, dând naștere unor noi narative, adesea prin juxtapunerea poveștilor mitologice cu imagini ale spațiului cosmic. Din 2016 este membră a colectivului Aici Acolo – un proiect artist-run care promovează artiști tineri și emergenți prin organizarea de expoziții în spații nefolosite sau abandonate din Cluj-Napoca.
ADELINA LUFT este o curatoare independentă. Practica ei s-a format și dezvoltat în Yogyakarta (Indonezia) de-a lungul unei gândiri decoloniale și al unor forme de lucru orientate spre colaborare, procese și interdisciplinaritate. Proiectele ei curatoriale adresează afinități trans-locale, istorii comune și relațiile umanului/nonumanului cu pământul, migrația și identitatea. Din 2021 locuiește în București, unde continuă să inițieze proiecte de artă interdisciplinare și angajate social. Este colaborator la tranzit.Bucuresti și membru al echipei curatoriale pentru Bienala Jogja Equator 2023, unde a ocupat anterior rolul de asistent curator în 2017 și manager de rezidențe artistice în 2015.

🔶 Pentru mai multe informații despre ‘Ecologies of Repair’: gaepgallery.com/exhibition/ecologies-of-repair/
🟠 Eveniment organizat în colaborare cu: Tranzit House și Aici Acolo
Proiect co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.