Limitele autodeterminării noastre - atelier de mișcare

wokrshop mișcare — 10.2.2023 16:00

Limitele autodeterminării noastre - atelier de mișcare

Durată: 2,5 ore
Condus de: Raubinek Lili, Kelemen Patrik

Autodeterminarea este un drept din naștere pentru noi toți. În cel mai bun caz nici nu ne gândim la drepturile noastre. Nu ne gândim la ele, până când unul sau altul nu e încălcat. Când asta se întâmplă, simțim instant lipsa lui, ajungem în discomfort. Cineva sau ceva preia controlul.
Raubinek Lili e coreografă și dansatoare, trăiește și lucrează la Budapesta. La începutul pandemiei COVID s-a angajat să lucreze într-un cămin temporar pentru copii.
Pentru un copil care trăiește într-un cămin de stat, lipsa aproape totală al autodeterminării e o experiență zilnică. Copiii sunt duși și aduși în așa fel, încât ei află numai cu câteva ore înainte că trebuie să părăsească locul în care au fost până atunci. Nu pot să-și facă lucrurile? cum s-au obișnuit să le facă, pot să-și vadă părinții numai în orele prestabilite. O frustrare, supărare și neînțelegere nemăsurată se acumulează în ei. Câteodată nu au altă posibilitate decât să se folosească de mijloace radicale pentru a-și stăpâni împrejurimile: distrug pereții, ușile, ferestrele, eventual atacă cu furie oarbă pe cineva sau dacă nu mai rămâne în jurul lor nimic de distrus, se întorc împotriva lor însăși.
Pe baza acestor experiențe trăite de aproape a început Lili să fie preocupată de această temă.
Împreună cu dansatorul și coreograful Kelemen Patrik ea o să petreacă o săptămână în Cluj, la Casa Tranzit, în cadrul unei rezidențe, ca să exploreze formele autodeterminării, manifestațiile fizice ale acestora și ca să formeze din acestea un spectacol care va fi prezentat la Budapesta în luna aprilie. Pe lângă acesta, ei lucrează și la dezvoltarea unui atelier, în cadrul căreia încearcă, într-un mediu sigur, să aducă mai aproape de cei interesați această temă dificilă. Atelierul din Cluj va fi prima stație a acestui proces.

Toți cei interesați sunt așteptați cu drag!

Atelierul este susținut în limba engleză.
Participarea este liberă, cu înregistrare prealabilă:
https://docs.google.com/…/1FAIpQLSd4mREdvF5…/viewform

Sprijinit de:
Sín Művészeti Központ, Katlan Csoport, EMMI, NKA, IZP