BLOT & Lecture | Retrocontrol Ziua 1

dance, lecture — 5.4.2023 16:00

Pe 5 aprilie, de la ora 19:00, Tangaj Collective și Casa Tranzit vă invită la prima seară a turneului Retrocontrol la Cluj-Napoca. Aflată în plină afirmare internațională, artista Simona Deaconescu prezintă spectacolul “BLOT - Body Line of Thought”, realizat în colaborare cu coregrafa canadiană Vanessa Goodman. Un performance puternic și îndrăzneț, interpretat de Simona Dabija și Maria Luiza Dimulescu, BLOT vorbește despre relația cu bacteriile din corpul nostru.
După spectacol, de la ora 20:00, coregrafa va susține conferința “Microcosmos performativ”, un dialog despre procesul de cercetare din spatele spectacolului BLOT, un proiect care a implicat experimentul atât la nivel științific, cât și la nivel coregrafic. În formatul său instalaționist, proiectul a fost prezentat anterior la plastic orchid factory (Vancouver, CA), Bienala de Dans din Vancouver, XIII (Vancouver, CA) și expoziția Biofriction (Galeria Ectopia, Lisabona, PT). Cele două reprezentații de la Casa Tranzit deschid turneul din 2023 al spectacolului, ele fiind urmate de deplasări în București, Sofia, Timișoara și Mexic.

Bilete: 5 aprilie: https://eventbook.ro/theater/bilete-blot-lecture-retrocontrol-1


BLOT - Body Line of Thought
42’ / spectacol de dans / 2022 / RO, CA, PT
de Simona Deaconescu & Vanessa Goodman
BLOT propune o serie de situații performative care explorează mișcarea din perspectiva relației pe care o avem cu bacteriile din corpul nostru. Spectacolul privește corpul uman ca un sistem interconectat, puternic și fragil în același timp. Dezbrăcat de sensurile sociale definite de limbaj, corpul se redefinește printr-un continuu dialog, la baza căruia stă principiul de coexistență. În BLOT, sărurile noastre funcționează ca un conductor pentru creativitate, electricitate și infecție. Sarea este peste tot, de la ocean la sol și corp, este un susținător esențial al vieții pe pământ. O dună de sare creează un corp colectiv pe scenă. Sistemul nostru de transpirație definește identitatea noastră biologică prin mirosul unic al corpului, un miros generat de activitatea bacteriilor.


Microcosmos performativ
40’ / conferință Simona Deaconescu & dialog cu publicul
Realizat în mijlocul pandemiei COVID, BLOT a călătorit România, Portugalia și Canada. Realizarea unui proiect internațional în care contaminarea este privită multifațetat, în contextul unui “război” împotriva contaminării a fost una dintre principalele provocări ale artistelor. Intrând într-un dialog relaxat cu publicul, artista ne va povesti despre felul în care ea și partenera sa Vanessa Goodman și-au crescut propriile culturi de bacterii și le-au studiat la miscroscop. Felul în care au navigat toate aceste stări, precum și ustensilele artistice prin care au explorat lumea microbiologică vor fi puse sub lupă, explicate și chestionate de Simona Deaconescu.


Colectivul Tangaj este fondat de coregrafa și regizoarea Simona Deaconescu în 2014. Tangaj produce și promovează o artă hibridă, a corpurilor la intersecție, între genuri, formate și timpuri. O mare parte dintre lucrările Tangaj au un caracter colectiv, aducând împreună artiști din țări și domenii diferite. Lucrările lor performative au fost prezentate în Germania, Regatul Unit, Austria, Lituania, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Turcia, Italia, Grecia, Canada, SUA, Madagascar, în timp ce filmele lor de dans au fost selectate în cele mai importante festivaluri de profil din lume. Tangaj Collective este de asemenea și organizatorul Bucharest International Dance Film Festival, anul acesta aflat la ediția a IX-a.


Programul celor două zile de dans, film și discuții este prezentat în parteneriat de Tangaj Collective și Casa Tranzit și face parte din “Retrocontrol - Documentare Performative în deplasare” – un proiect cultural de mobilitate națională și internațională co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.