Influențe Transilvănene în muzica Klezmer

conferință — 29.10.2023 16:00

În cadrul conferinței “Influențe transilvănene asupra muzicii klezmer”, muzicianul și cercetătorul de muzică folk și klezmer Bob Cohen își va prezenta cercetările sale etnomuzicologice de peste trei decenii, violonista, compozitoarea și educatoarea Zoë Aqua își va prezenta cercetările sale mai recente privind schimburile dintre muzica folk multietnică transilvăneană și muzica klezmer, iar Csongor Könczei, etnocoreolog, profesor asociat și educator de dans, rezultatele cercetărilor sale privind muzica instrumentală tradițională transilvăneană. Discuțiile vor fi moderate de Csilla Könczei, antropolog în domeniul dansului și cercetător cultural. Conferința va fi susținută în limbile engleză și maghiară, cu traducere simultană în română, engleză și maghiară.

De la sfârșitul anilor '80, Bob Cohen a efectuat cercetări pe teren cu privire la patrimoniul muzical evreiesc din Ungaria și Transilvania, inclusiv cântece, dansuri și instrumente muzicale. În 1993, a fondat Di Naye Kapelye (The New Band), o formație care abordează muzica klezmer ca pe o artă populară vie și o prezintă în stilul în care ar fi fost interpretată în perioada sa de glorie. Bob Cohen și Di Naye Kapelye au cântat la festivalul de deschidere a Casei Tranzit, Noi și ei, în 1997.
În calitate de violonistă, compozitoare și educatoare, Zoë Aqua a petrecut doi ani cercetând muzica populară transilvăneană în cadrul unui grant de cercetare

Fulbright, fiind afiliată la Universitatea Babeș-Bolyai. În cercetările sale, precum și în activitatea sa creativă de interpretare și compoziție, Zoë caută să creeze conexiuni între muzica klezmer și cea transilvăneană. Ea a lucrat îndeaproape cu muzicieni din Transilvania și Maramureș, învățând cum să cânte în stilurile lor unice și, de asemenea, intervievându-i despre cum au învățat să cânte, precum și despre rolurile și contextele muzicii populare în viața lor.

Rețeaua socială și practica muzicienilor tradiționali din Transilvania, în special a romilor, se numără printre principalele subiecte de cercetare ale lui Csongor Könczei. A publicat mai multe studii și cărți pe această temă și și-a scris teza de doctorat despre relațiile de rudenie și profesionale ale dinastiilor muzicale tradiționale din regiunea Călata. Csongor Könczei este, de asemenea, muzician și dansator practicant, coregraf și educator pentru ansambluri de amatori și profesioniști, fondator al departamentului de artă a dansului din cadrul Universității Sapientia din Cluj, unde predă ca profesor asociat, și cercetător la ISPMN.

Fumie Suzuki
Fotograf, Scriitor de călătorie

Născută în Tokyo, Japonia, a absolvit Universitatea de Artă Tama în design grafic și fotografie. A călătorit în Asia cu aparatul de fotografiat și a venit în Europa în 1998, mutându-se la Budapesta în 1999. A fotografiat și a scris pentru reviste și ghiduri de călătorie printre care „Time Out! travel guide”, „Frommer’s travel guide” și „Skyward” (revista de bord a Japan Airlines). A fotografiat artele din Europa de Est, în special viața tradițională, muzica populară și muzicienii.

Evenimentul face parte din segmentul Zilelor Tranzit - Retrospectivă XXVI, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI).

Susține Casa Tranzit!

patreon.com/TranzitHouse
donații directe pe RO94RNCB0106026593340001 (ron), RO67RNCB0106026593340002 (euro) al Fundației Tranzit (BCR)