Fețele evreiești ale Clujului, figuri evreiești din Cluj

conferință — 30.10.2023 13:00

Conform datelor recensământului din 1941, la Cluj trăiau 16.763 de israeliți. Acest număr reprezenta 13-15% din populația totală a orașului la acea vreme. Evreii din Cluj sunt extrem de importanți pentru noi nu doar prin raportul lor numeric, ci și prin contribuția lor la realizările spirituale, economice și arhitecturale ale orașului. Invitații conferinței, intelectuali clujeni, istorici, scriitori, realizatori de film, reînvie și interpretează aspectele evreiești ale Clujului și carierele unor personalități evreiești marcante ale orașului în contextele istorice ale epocii.

Conferința se va ține în limbile maghiară și engleză cu traducere simultană în maghiară, română și engleză. Programul va fi transmis în direct prin pagina de Facebook a Casei Tranzit.

PROGRAM
15:00 – 16:45 // Filme în memoria lui Egon Lövith, László Nuszbaum și Róbert Schwartz:
Alin Gelmărean – Andrea Ghiță – Vig Emese: Portretul lui Egon Marc Lövith, din ciclul ArTdelenisme (În limba maghiară și română cu subtitrare în limba română), 2005, 26’
Andrea Ghiță: Schwartz Róbert, copil supravieţuitor al Holocaustului (În limba maghiară cu subtitrare în limba română), 2023, 26’
László Csibi: Nussbaum 95736 (În limba maghiară cu subtitrare în limba engleză), 2017, 52

17:00 – 18:30 // Figuri evreiești din Cluj
Invitați: László Csibi regizor de filme, lector universitar; Andrea Ghiță jurnalist, producător TV; Andrei Zador C. Dipl. inginer, istoric.
Moderator: Attila Gidó istoric

19:00 – 20:30 // Fețele evreiești ale Clujului în istoria locală și în literatură
Invitați: Dániel Löwy cercetător chimist, profesor universitar, istoric; Júlia Szilágyi scriitor, critic literar; Andrea Tompa scriitor, conferențiar universitar
Moderator: Mihály Szilágyi Gál filosof, lector universitar
Organizatorul principal și gazda conferinței: Csilla Könczei cercetător al culturii, conferențiar universitar.

PARTICIPANȚII CONFERINȚEI:
László CSIBI este editor, director, regizor al mai multor documentare și videoclipuri, totodată cadru universitar, șeful Departamentului Maghiar de Cinema și Media de la Facultatea de Teatru și Film a Universității Babeș-Bolyai.

Andrea-Julika GHIȚĂ a absolvit Facultatea de Fizică, este informatician, profesor universitar între 1977 și 1992, jurnalist de televiziune din 1992 până în prezent, realizator al emisiunilor Shalom și Transilvania Policromă de la TVR Cluj și TVR3, redactor-șef fondator al revistei Baabel, traducător al mai multor cărți istorice și literare.

Attila GIDÓ este istoric, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (ISPMN). Cercetează istoria evreilor și a romilor din Transilvania în secolul XX, cu un accent deosebit pe perioada dintre cele două războaie mondiale și pe Holocaust. A publicat o carte despre istoria evreilor din Cluj între 1918 și 1940, iar în cea mai recentă carte a publicat o listă cu numele evreilor care au supraviețuit deportărilor din nordul Transilvaniei și s-au întors acasă în 1945-1946.

Dániel LÖWY este cercetător chimist, director științific, profesor universitar, istoric local. Studiile sale de istorie culturală, scrierile academice, eseurile și interviurile profesionale au fost publicate în reviste și anuare din România, Ungaria, SUA și Canada. Rezultatele cercetărilor sale despre evreii din Cluj și Holocaust au fost publicate în mai multe volume: A téglagyártól a tehervonatig (De la fabrica de cărămidă până la trenul morții) în 1998, A Kálváriától a tragédiáig. Kolozsvár zsidó lakosságának története (De la Calvarie până la tragedie. Istoria populației evreiești a Clujului) în 2005. În calitate de autor sau coautor, a contribuit cu șase capitole la The Geographical Encyclopaedia of the Holocaust in Hungary editată de Randolph L. Braham, publicată în 2007. Cartea sa de interviuri și documentare cu martori contemporani ai celui de-al Doilea Război Mondial, Sárga csillag Kolozsváron. Kortanúk emlékezései (Steaua galbenă în Cluj. Memoriile martorilor), a fost publicată de Editura Koinónia Book din Cluj în 2017.

Júlia SZILÁGYI este eseistă și critic literar. A lucrat la Dolgozó Nő (Femeia Muncitoare) între 1963-1967 și la Korunk (Vremea noastră) între 1969-1991. Între 1994 și 2006 a fost lector invitat la Colegiul Invizibil al Departamentului de Literatură Maghiară de la BBU. A primit mai multe premii pentru activitatea sa. A publicat numeroase eseuri și volume. Cea mai recentă carte a sa Olvasott idők (Timpurile pe care le citim), a fost publicată în 2022 la editura Bookart-Kalligram.
Mihály SZILÁGYI-GÁL este lector la Institutul pentru Teoria Artei și Cercetare Media de la ELTE Budapesta. Publicațiile sale selecționate sunt: “Apoliticism”. Philosophy and Global Affairs Review Vol. 3. Issue 1., 2023, The chances of misunderstanding. Philosophy, theory, politics and rhetorics. Budapest: Gondolat Kiadó, 2018; Hannah Arendt and Friedrich Schiller on Kant’s Aesthetics: The Public Character of the Beautiful, Frankfurt am Main: Peter Lang Edition, 2017.
Cel mai recent roman al scriitoarei Andrea TOMPA, Sokszor nem halunk meg (De multe ori nu murim), începe în primăvara anului 1944 și spune povestea unui bebeluș de origine evreiască. Autoarea a publicat mai multe articole despre amintirea și punerea în scenă a Holocaustului.
ZADOR C. Andrei este inginer de profesie, lucrând pentru Tehnofrig de peste patru decenii. De când s-a pensionat se ocupă de istoria evreilor din Cluj. El evocă amintirile unor personalități marcante, rabini, lideri ai comunității, profesori universitari și oameni de afaceri. În ultima vreme, și-a adus contribuția la înțelegerea impactului pe care comunitatea evreiască l-a avut asupra dezvoltării economice a Clujului în industrie, mici afaceri, comerț, urbanism și arhitectură. Acesta este subiectul recentei sale cărți, Prezențe evreiești în Clujul de altă dată, apărută la editura Mega.

Conferința face parte din segmentul Zilelor Tranzit - Retrospectivă XXVI, co-finanțat de Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI).
Puteți să susțineți Casa Tranzit pe platforma Patreon: https://www.patreon.com/TranzitHouse . Fiecare contribuție și fiecare gest de solidaritate este important pentru noi!