Someș - flux de idei

conferință — 1.11.2023 16:00

Miercuri vorbim despre Someș, râul care traversează Clujul, parte esențială a peisajului natural al orașului, un ax al aranjamentului urban și totodată al imaginarului local. De-a lungul anilor interpretările și tematizările din jurul râului Someș s-au materializat în variate intervenții, cele mai numeroase fiind intervenții „soft”, sute de proiecte artistice și ecologice dedicate acestui spațiu, iar altele „hard”, permanente. Rapiditatea cu care peisajul din jurul Someșului se modifică ne lasă de multe ori în ofsaid și ne pune cel mai adesea în fața faptului împlinit. De puține ori avem ocazia să discutăm despre schimbările acestui peisaj. Care e impactul lor în țesătura socială a orașului? Cum și în ce fel este dirijat accesul la malurile râului? Care este impactul față de flora și fauna acestui culoar natural?

Toate acestea le vom discuta împreună cu invitați noștri - arhitecți, artiști, activiști, biologi și specialiști în mediu.

István Szakáts este artist, curator și producător cultural din Cluj-Napoca. Este susținător al împuternicirii sociale prin cultură, artă angajată social și cetățenie activă. În calitate de artist multimedia, István a co-proiectat și realizat o serie de lucrări, printre care Samples – performance-uri mixed-reality pe tema drepturilor cetățenilor, reapropierea spațiului public, incluse în programele mai multor capitale europene ale culturii precum Istanbul, Pécs, sau Mons. A predat diverse discipline la Catedra de Cinematografie, Media și Televiziune a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Sapientia din perioada 2005-2015. István este absolvent al Universității de Artă și Design / Foto (2003) și a Universității Babeș Bolyai / Informatică (1992).

Silviu Medeșan (n. 1984) este arhitect, cercetător și activist r-urban care lucrează și locuiește în Cluj, Oradea și Petrinzel. Este membru al Ordinului Arhitecților din România - Filiala Transilvania, Registrul Urbaniștilor din România și alumni al programului Actors of Urban Change al Fundației Robert Bosch (Stuttgart). Este autorul cărții Forma urmează situației (Ozalid, 2020) și co-editor al antologiei CARTier. Intervenții periferice (Idea, 2016). În prezent predă ca șef lucrări la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, departamentul arhitectură.

Adrian Dohotaru este autor și activist civic ecologist. Activitatea sa profesională se apleacă asupra conceptului de advocacy pe teme de mediu, sociale și urbanism, activitate de cercetare, propuneri de politici publice. De asemenea, a susținut campanii și demersuri civice privind bugetarea participativă. În prezent este expert în bugetare participativă în cadrul proiectului „PROCIVIS – Implicare civică pentru dezvoltarea locală a Municipiului Reșița” și susține campanii de advocacy în cadrul Asociației Societatea Organizată Sustenabil S.O.S. în cadrul căruia din anul 2021 este președinte. Colaboreazà cu mai multe asociatii clujene pentru Somes: culoar verde-albastru in cadrul programului „Cu Apele Curate"
Szabó Anna este expert botanist, bioloagă și cadru didactic asociat în cadrul Facultății de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai, predând restaurare ecologică la nivel masteral. În prezent lucreaza la cartarea habitatelor si speciilor de plante in arii protejate.În trecut a fost expert botanist al Institutului de Biologie București al Academiei Române în cadrul proiectului Strategii de restaurare a ecosistemelor de turbărie degradate din România (PeatRO)” și a fost custode în Ariile Protejate Raul Tur.

Ana Horhat, peisagistă, a absolvit studiile universitare în cadrul Facultății de Arhitectură a Universității Sapienza din Roma și deține diploma de doctor în "Landscape and Environment“. Prin proiectele sale explorează, la diverse scări de intervenție, dialectica dintre artă și natură, grădină și peisaj și reflecția lor în tendințele contemporane de proiectare a spațiilor verzi. După zece ani de studii, implicări în proiecte de cercetare privind spațiul public și peisajul urban, conferințe, expoziții, ateliere și concursuri de proiectare naționale și internaționale, revine la Cluj-Napoca în 2017 și înființează biroul Studio de peisaj Ana Horhat. A câștigat, alături de Metapolis și Atelier Mass, concursurile de soluții organizate de Ordinul Arhitecților din România pentru Amenajare Parc Est (2021) și Amenajare ansamblul urban “Cetățuia” (2019), ambele în Cluj-Napoca și, cel mai recent, cel pentru Lacul Morii în București. Este implicată, ca și colaborator, în mai multe proiecte de amenajări de parcuri și regenerări urbane în Cluj-Napoca, Timișoara și Sibiu.

Discuția va avea loc în limba română, cu traducere simultană în franceză, engleză și română. Evenimentul face parte din programul de formare pe teme de arhitectură și urbanism propus de Institutul Francez pentru membrii rețelei sale din Europa.

Programul va fi transmis în direct prin pagina de Facebook a Casei Tranzit.

Puteți să susțineți Casa Tranzit prin cumpărarea unui bilet de susținere (https://eventbook.ro/other/bilete-somes-flux-de-idei) sau pe platforma Patreon: https://www.patreon.com/TranzitHouse. Fiecare contribuție și fiecare gest de solidaritate este important pentru noi!