Gesturi de Rezistență

proiecție de filme, discuție — 27.1.2024 17:00

Gesturi de Rezistență este un film documentar despre rezistența evreiască antifascistă din timpul războiului. Filmul aduce împreună mărturiile personale de rezistență antifascistă, în diferite forme, ale unora dintre ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia.
Documentarul prezintă, intercalat, atât imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale de solidaritate de astăzi, cât și mărturii ale protagoniștilor, materiale de arhivă și opere de artă antifascistă, cu scopul de a pleda pentru o cale care să modeleze prezentul și viitorul nostru astfel încât egalitatea și justiția pentru toți să fie valorile principale ale societății noastre.

GESTURI DE REZISTENȚĂ (2019, 62’) este un film realizat de Olga Ștefan cu aportul Brarislava Policy Institute și Post Belum.
Producător: Asociația UMA ED ROM NIA
Parteneri internaționali: POST BELLUM OPS (Cehia) și Bratislava Policy Institute (Slovacia)
Editare imagine și sunet: SEEDIGITAL SET & POST SRL-D
Filmul va fi proiectat la Casa Tranzit și accesibil online pe pagina de facebook https://www.facebook.com/tranzith/ în 27 ianuarie (începând cu ora 19:00) și 28 ianuarie.
Limbi: română, engleză, cehă, slovacă
Subtitrări: română (la Casa Tranzit); engleză (online)

Proiecția online a filmului va fi urmată de o discuție pe ZOOM cu autoarea filmului, Olga Ștefan și filosoful Mihály Szilágyi-Gál, lector al Univ. Eötvös Lóránt. Participarea este liberă pe următorul link: https://us02web.zoom.us/j/89633747458?pwd=RnkvZTZPWWROQ0w5dlg5WlIrVWkxQT09
Discuția va avea loc în limba engleză.

Ziua Internațională a Holocaustului (27 ianuarie), comemorează anual victimele atrocităților naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, marcând eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau în 1945. În această zi, comunitățile globale reflectă asupra ororilor Holocaustului și onorează memoria celor care au suferit și au pierit în această perioadă tulbure.
https://www.thefutureofmemory.ro/

Puteți să susțineți Casa Tranzit pe platforma Patreon: https://www.patreon.com/TranzitHouse. Fiecare contribuție și fiecare gest de solidaritate este important pentru noi!