𝐂𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐤𝐬

Discuție — 25.7.2024 13:00

𝐂𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐤𝐬: Pericolele militarizării crizei climatice, Neptun Deep și lupta anti-capitalistă (Cluj)

Hai la 𝐂𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐤𝐬! Un spațiu pentru schimb de idei și înțelegeri cu privire la schimbările climatice. Un spațiu de însămânțare a speranței. Un spațiu al potențării capacității colective de a merge mai departe. Putem să acționăm împreună dintr-o imagine a unui viitor mai bun, dacă înlăturăm rădăcinile propagandei care ne dezbină.
𝐀𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐮𝐥 va avea o parte de prezentare și o parte mai interactivă. Orice nivel de cunoștințe va fi acomodat și bine-primit!

𝐓𝐞𝐦𝐚 𝐬𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢: pericolele militarizării crizei climatice, Neptun Deep și perspectiva anti-capitalistă.
Ok, sună pompos - complex - teoretic. Le vom lua pe rând în modul cât mai lejer posibil. Căci serios, acum că lumea discută tot mai mult despre despre canicula asta lungă și grea, despre Neptun Deep, despre energie și viitor, ar trebui să ne adunăm mai des și să ne putem în mișcare ideile. Să înțelegem împreună sistemul care susține criza climatică, să identificăm ce piloni ai puterii perpetuează starea de fapt și cum putem să intervenim la cauze, nu doar la efecte.

Pe noi ne preocupă zilele astea 𝐩𝐚𝐫𝐚𝐝𝐢𝐠𝐦𝐚 𝐬𝐞𝐜𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐜𝐥𝐢𝐦𝐚𝐭𝐢𝐜𝐞: cea care zice că din cauza accelerării crizei climatice vor fi tot mai multe conflicte, de necontrolat, tot mai multe amenințări pentru care trebuie să ne pregătim. Ne preocupă în principal pentru că este paradigma dominantă și pentru că ea nu acționează cu adevărat asupra cauzelor crizei, asigurându-ne un climat sustenabil, ci dimpotrivă: ea accentuează multiplele crize care ni se pregătesc.

Și da, trebuie să vorbim despre 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. Armata și companiile de producție arme sunt deseori ignorate când vorbim despre criza climatică, temperaturi și catastrofe sau dezastre ecologice. Și companiile de combustibili fosili au fost mult timp justificate, de aceea continuă să aibă putere. Dar toate acestea fac parte din același sistem.
𝐏𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐠𝐚𝐳𝐞 𝐍𝐞𝐩𝐭𝐮𝐧 𝐃𝐞𝐞𝐩 nu se sustrage logicii securității. Dimpotrivă: este justificat prin exact frica insecurității. O să mai avem căldură iarna? O să mai avem curent electric? Renunțarea la Neptun Deep sună ca o amenințare? Cum desfacem asta? Cum ne asigurăm siguranța climatică fără ca ea să cadă în Securitatea-ca-Organ-esențial?

Avem întrebări deci - și vrem să le discutăm împreună dintr-o 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐚̆ 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐬𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆.
Vă rugăm 𝐬𝐚̆ 𝐯𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐬𝐜𝐫𝐢𝐞𝐭̦𝐢 𝐥𝐚 𝐥𝐢𝐧𝐤-𝐮𝐥: https://forms.gle/HKnkniXxmB6Nw11P7, pentru a ști la câte persoane să ne așteptăm.
Atelierul va avea loc în limba română. Dacă va fi nevoie de traducere, putem încerca să organizăm ceva la fața locului.

Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finațării.