𝗖𝗮𝘀𝗮 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝘁 - 𝗦𝘂𝗯 𝗮𝗰𝗲𝗹𝗮𝘀̦𝗶 𝗮𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶𝘀̦ // 𝗘𝗴𝘆 𝗳𝗲𝗱𝗲́𝗹 𝗮𝗹𝗮𝘁𝘁 // 𝗨𝗻𝗱𝗲𝗿 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗳

Zilele Tranzit XXVII — 2.9.2024 08:00

𝗖𝗮𝘀𝗮 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝘁 - 𝗦𝘂𝗯 𝗮𝗰𝗲𝗹𝗮𝘀̦𝗶 𝗮𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿𝗶𝘀̦ // 𝗘𝗴𝘆 𝗳𝗲𝗱𝗲́𝗹 𝗮𝗹𝗮𝘁𝘁 // 𝗨𝗻𝗱𝗲𝗿 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗳 revitalizează dialogul intercomunitar al cărui suport simbolic și material este clădirea fostei sinagogi de pe malul Someșului. Proiectul vrea să reafirme importanța și necesitatea fizică a acestui spațiu cultural.
Programul pe care îl creăm între 2 - 13 octombrie îmbină procesele artistice cu cercetarea și munca comunitară într-un act de celebrare și consolidare a intersecției dintre diferitele comunități cărora Casa Tranzit le-a oferit un acoperiș comun. Octombrie este, de asemenea, luna în care împlinim 27 de ani și, cu această ocazie, vom celebra Zilele Tranzit. Reziliența acestui spațiu se datorează celor mulți care au contribuit pe parcursul acestor ani cu muncă, idei, grijă și resurse. Zilele Tranzit își propune să îi reunească pe cât mai mulți dintre aceștia „sub același acoperiș”.

𝗣𝗥𝗢𝗚𝗥𝗔𝗠:
‣‣‣ 𝟬𝟮 𝗼𝗰𝘁. - 𝟭𝟮 𝗼𝗰𝘁. | 𝘃𝗶𝘇𝗶𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹 𝗽𝗲 𝘁𝗼𝘁 𝗽𝗮𝗿𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 | 𝗦̦𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝗮𝗿𝘁𝗮̆ 𝘂𝘁𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝗿𝗮̆, 𝗿𝗲𝘀𝘁𝗮𝘂𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀̦𝗶 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝗲𝗿 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻
Este o intervenție care își găsește expresia într-un „șantier” de (re)imaginare/ (re)proiectare colectivă a spațiilor interioare și exterioare ale Casei Tranzit. Fațada clădirii va fi curățată, recondiționată și conservată prin hidrofobizare, sub coordonarea sculptorului și restauratorului Tibor Kolozsi. Arhitectul Silviu Medeșan și artistul vizual Dénes Miklósi vor coordona un atelier de design de mobilier și tâmplărie care va implica 5 artiști rezidenți.
‣‣‣ 𝟬𝟮 𝗼𝗰𝘁. - 𝟭𝟮 𝗼𝗰𝘁. | 𝗽𝗲 𝘁𝗼𝘁 𝗽𝗮𝗿𝗰𝘂𝗿𝘀𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 | 𝗦̦𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝗮𝘂𝗱𝗶𝗼-𝗱𝗼𝗰𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲
În ultimii ani, Lorand Maxim, regizor de teatru, explorează mediul sonor, fiind autor de instalații sonore și teatru radiofonic. Apropierea de sunet s-a născut (apoi diversificat) din interesul față de dramaturgia textului de interviu. În șantierul de documentare audio, Lorand își propune să stea de vorbă cu toți cei implicați, precum și să înregistreze sunetul ambiant al lucrărilor - soundscape.
‣‣‣ 𝟬𝟮 𝗼𝗰𝘁. - 𝟬𝟱 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟱.𝟬𝟬 - 𝟭𝟴.𝟬𝟬 | 𝗣𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗻𝗰𝗲 𝗟𝗼𝗻𝗴 𝗗𝘂𝗿𝗲́𝗲 𝗱𝗲 𝗠𝗲𝘀̦𝘁𝗲𝘀̦𝘂𝗴𝗮̆𝗿𝗶𝘁 𝘀̦𝗶 𝗣𝗮̆𝗹𝗮̆𝘃𝗿𝗮̆𝗴𝗶𝘁 𝗰𝘂 𝗟𝗮𝗹𝗶 𝗚𝗮𝗯𝗼𝗿 𝘀̦𝗶 𝗙𝗶𝗶
Lali Gabor este unul dintre cei mai faimoși și apreciați gabori căldărari din Transilvania. Lali afirmă că meșteșugul căldărăriei poate fi ridicat la rang de artă. Lali este un vechi prieten al Casei Tranzit. Proiectul ne oferă ocazia să-l readucem într-un atelier deschis, performance meșteșugăresc, ce are un scop simplu: dotarea Casei Tranzit cu un nou burlan. Atelierul domnului Gabor se va muta la Casa Tranzit și va fi deschis publicului doritor să afle despre meseria de căldărar, să-l urmărească pe Lali muncind și să-l asculte povestind.
‣‣‣ 𝟬𝟱 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟵.𝟬𝟬 | 𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 „𝗙𝗿𝗼𝗺 𝗛𝗲𝗮𝗿𝘁𝗯𝗲𝗮𝘁𝘀 𝘁𝗼 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝗶𝘀𝘁𝗼𝗿𝘀”
O călătorie audio-vizuală prin tradiții muzicale și sound design alături de Seba Erhan, Marc Pocola, Tamás Tóth-Fábián, Mihai Varva, patru muzicieni cu influențe foarte diferite. Concertul pune în prim plan o serie de aranjamente inspirate din teme folclorice românești, transformate în compoziții cu stiluri variate, de la jazz, film score, psych-rock la funk și pop. Dimensiunea sonoră va fi completată de cea vizuală prin utilizarea unui software care creează imagini live, pe baza caracteristicilor sunetului.
‣‣‣ 𝟬𝟲 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟱.𝟬𝟬 - 𝟭𝟴.𝟬𝟬 | 𝗜𝗻𝗮𝘂𝗴𝘂𝗿𝗮𝗿𝗲 𝗯𝘂𝗿𝗹𝗮𝗻 𝘀𝗲𝗺𝗻𝗮𝘁 𝗟𝗮𝗹𝗶 𝗚𝗮𝗯𝗼𝗿 𝘀̦𝗶 𝗙𝗶𝗶
Clădirea Casei Tranzit va fi dotată cu burlanul unicat semnat de Lali Gabor și Fii. Inaugurarea burlanului și montarea lui va fi deschisă publicului, motiv de celebrare și taclale.
‣‣‣ 𝟬𝟲 𝗼𝗰𝘁. - 𝟭𝟮 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟱.𝟬𝟬 -𝟭𝟴.𝟬𝟬 | 𝗦̦𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗰𝘂𝗹𝗶𝗻𝗮𝗿 𝗰𝘂 𝗘𝗺𝗲𝘀𝗲 𝗔𝗽𝗮𝗶
Apai Emese, mediator cultural, utilizează practica ei culinară ca instrument de intervenție culturală. Ea va coordona un atelier inclusiv și participativ de gătit - „șantierul gastronomic” al proiectului - a cărui finalitate va fi celebrată în fiecare seară a muncii depuse peste zi. Emese propune o abordare performativă a actului de a găti și cina împreună, care să reprezinte simbolic varietatea multiplelor comunități care poate încăpea într-o singură bucătărie și la o singură masă. Link înscrieri - https://shorturl.at/CibmR
‣‣‣ 𝟬𝟲 𝗼𝗰𝘁. - 𝟭𝟮 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟱.𝟬𝟬 -𝟭𝟴.𝟬𝟬 | 𝗦̦𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝗱𝗼𝗰𝘂𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗳𝗼𝘁𝗼-𝘃𝗶𝗱𝗲𝗼
Șantierul este dedicat prietenilor noștrii tineri. De-a lungul anilor, o parte esențială a programului permanent al Casei Tranzit a fost dedicat artei pentru cei tineri și pedagogiei critice. În cadrul acestui „șantier”, tinerii vor avea ocazia să ia parte la un atelier de film și fotografie documentară, cu propunerea de a documenta subiectiv acțiunile proiectului. Programul va acorda o atenție specială facilitării accesului pentru persoane tinere din comunitățile de la Pata Rât. Link înscrieri - https://shorturl.at/CibmR
‣‣‣ 𝟬𝟵 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟴.𝟬𝟬 | 𝗖𝗼𝗺𝗲𝗺𝗼𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗭𝗶𝗹𝗲𝗶 𝗡𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝗮 𝗛𝗼𝗹𝗼𝗰𝗮𝘂𝘀𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘀̦𝗶 𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 𝗠𝗮𝘇𝗲𝗹 𝗧𝗼𝘃
Această zi este data la care România comemorează victimele Holocaustului și a rolului avut de statul român în acest fenomen. Mazel Tov, formaţia de muzică a Comunităţii Evreilor din Cluj, va fi alături de noi pentru a ne aminti împreună de acest episod tragic, dar și pentru a sărbători viața și pacea. Repertoriul formației cuprinde muzica klezmer cu cântece în idiş, ladino şi ebraică.
‣‣‣ 𝟭𝟬 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟵.𝟬𝟬 | 𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗿𝘁 „𝘀𝘂𝗻𝗲𝘁𝗲 𝗱(𝗶𝗻) 𝘁𝗿𝗮𝗻𝘇𝗶𝘁”
Doi artiști, Ferencz Áron și Orbán Eszter își iau sacii de dormit și se mută la Casa Tranzit pentru câteva zile pentru o explorare muzicală a spațiului. Singurele instrumente pe care le au la dispoziție sunt un recorder și o cameră video. Compoziția se va naște exclusiv din sunetele și luminile pe care le oferă spațiul. La concert li se vor alătura doi invitați speciali, Wurk Ikona, specialist în video-art și proiecții și Yammada, un excelent cunoscător al tehnicii audio, ce va avea grijă de particularitățile sonore ale clădirii.
‣‣‣ 𝟭𝟯 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟰.𝟬𝟬 | 𝗜𝗻𝗮𝘂𝗴𝘂𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗺𝗼𝗯𝗶𝗹𝗶𝗲𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻 𝘀̦𝗶 𝗱𝗲𝘇𝘃𝗲𝗹𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗳𝗮𝘁̦𝗮𝗱𝗲𝗶
Duminică ne adunăm pentru a lua în seamă rodul șantierelor și a sărbători. Într-un context în care valoarea de schimb domină imaginarul atunci când vine vorba de spații și clădiri, noi ne adunăm pentru a cultiva memoria vie a locului, a celebra comunitățile prin care și în jurul cărora s-a construit acest demers și importanța materială și simbolică a unui spațiu precum Casa Tranzit.
‣‣‣ 𝟭𝟯 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟱.𝟬𝟬 - 𝟭𝟴.𝟬𝟬 | 𝗦̦𝗮𝗻𝘁𝗶𝗲𝗿 𝗱𝗲 𝗱𝗶𝘀𝗰𝘂𝘁̦𝗶𝗶
Echipa Casei Tranzit, artiștii și meșterii implicați pe parcursul celor două săptămâni, prieteni arhitecți, consilieri constanți ai Casei Tranzit, dar și colegi ai diferitor spații independente din Cluj se vor implica într-o serie de discuții pe tema reconversiei culturale.
‣‣‣ 𝟭𝟯 𝗼𝗰𝘁. | 𝟭𝟵.𝟬𝟬 | 𝗝𝗮𝗺 𝘀𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻
Eveniment final, petrecere cu muzică și de improvizație, realizată de muzicienii colaboratori ai Casei Tranzit.

𝗔𝗹𝗲𝗴𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗻𝗲 𝘀𝘂𝘀𝘁̦𝗶𝗶 𝗽𝗲 patreon.com/TranzitHouse! 𝗙𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁̦𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗳𝗶𝗲𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗴𝗲𝘀𝘁 𝗱𝗲 𝘀𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝗶𝗺𝗽𝗼𝗿𝘁𝗮𝗻𝘁 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗻𝗼𝗶! 𝗠𝗮𝗶 𝗮𝗹𝗲𝘀 𝗮𝗰𝘂𝗺!


Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), Consiliul Județean Cluj și Fundația Communitas.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorilor. Aceștia nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.