Metabucătăria 2.0

Installation — 21.2.2025 17:00

Metabucătăria 2.0 este un laborator de idei unde designul, sustenabilitatea și meșteșugurile se întâlnesc pentru a transforma materiale obișnuite în resurse valoroase. Instalația aduce în prim-plan inițiative care rescriu procesele de producție și dezvoltă soluții pentru un viitor mai sustenabil. Aceste practici explorează recuperarea și inovația materialelor, având potențialul de a contribui la dezvoltarea comunităților. Prin abordarea lor interdisciplinară, utilizarea tehnicilor și materialelor nevalorificate și integrarea în rețele sociale, artiștii implicați redefinesc relația dintre artă, design și sustenabilitate.
Metabucătăria 1.0 a fost expusă anterior la Kunsthalle Bega (Timișoara) și MNAC (București), în cadrul expoziției Cronicile viitorilor supereroi, curatoriate de Anca Verona Mihuleț. Instalația Metabucătăria 2.0 este curatoriată de Anca Nechita-Cioarec și Brîndușa Tudor (Stardust Architects), iar designul obiectului este semnat de Atelier Vast. Proiectul reunește practicile Andreei Tron (România/Elveția), Studio Flétta & Ýrúrarí (Islanda) și Apai Emese (România).
📍 Custozi expoziție: Călin Anisia și Crîstoiu Maria

PROGRAM CASA TRANZIT
Vineri, 21 februarie
19:00 | Vernisaj Metabucătăria 2.0

Sâmbătă, 22 februarie
10:00 - 11:00 | Prezentarea instalației – cu curatoarele Anca Nechita-Cioarec și Brîndușa Tudor (Stardust Architects)
11:00 - 14:00 | Atelier: Viitorul materialelor – Bioplastice realizate în bucătărie, cu Andreea Tron
https://forms.gle/QUbsBZ2GTGkNYc2s6
16:00 - 18:00 | Atelier: Pizza Time – coordonat de Flétta & Ýrúrarí
https://forms.gle/XeBCU1jWjwjzm6pB9

Duminică, 23 februarie - Marți, 25 februarie
14:00 - 21:00 | Program de vizitare

Marți, 25 feb | Atelier de mediere culturală – coordonat de Emese Apai (18:00 - 19:00)
https://forms.gle/Wtpy1s3fYZyNEbQY9

Despre artiști:
⚪ Andreea Tron este o cercetătoare română și designer de inovație, stabilită în Zürich, Elveția. Lucrările sale explorează intersecția dintre meșteșug și tehnologie, reinventând tehnici străvechi pentru viitor. Integrând cercetarea materialelor, sustenabilitatea și inovația digitală, ea creează articole vestimentare care onorează tradiția, dar îmbrățișează și noi posibilități.
Cu studii în arhitectură (BA, UAUIM București; MSc, TU Eindhoven/KTH Stockholm) și un MA în Design Vestimentar la FHNW Basel, Andreea Tron îmbină diferite discipline pentru a depăși limitele meșteșugului și ale inovației materiale. Cercetările sale acoperă domenii precum țesutul, designul zero-waste, bioplasticele și alternativele sustenabile pentru vopsirea textilelor.
Între 2017 și 2022, a condus Atelier Tron, un studio de design textil axat pe producția circulară și regenerativă, unde a organizat ateliere de vopsire naturală, fabricare de cerneală și cusut. Din 2023, proiectează îmbrăcăminte funcțională pentru un brand elvețian de echipamente de exterior, integrând materiale și tehnologii avansate. Prin munca sa, pune la îndoială convențiile modei, explorând modul în care meșteșugul poate contribui la un viitor mai sustenabil.
📌 În cadrul Metabucătăriei 2.0, Andreea Tron va coordona atelierul Viitorul materialelor: Atelier de bioplastice realizate în bucătărie.
⚪ Flétta este un studio islandez de design fondat de Birta Rós Brynjólfsdóttir și Hrefna Sigurðardóttir, cunoscut pentru abordarea sa inovatoare asupra designului circular și a meșteșugurilor. Prin transformarea materialelor aruncate în produse unice, Flétta îmbină estetica jucăușă cu o critică profundă asupra consumului excesiv și a deșeurilor.
Creativitatea și angajamentul lor pentru sustenabilitate le-au adus recunoaștere internațională, inclusiv premii pentru proiectele Pizza Time și perna Airbag, distinse în cadrul Icelandic Design Awards.
⚪ Ýrúrarí este un designer islandez de textile, stabilit în Reykjavík, cunoscut pentru lucrările sale realizate din textile recuperate. Tema principală a creațiilor sale este durata de viață a materialelor și prezența textilelor în mediul uman, explorând modul în care dezvoltarea unui caracter unic poate crește valoarea percepută a materialelor.
📌 În cadrul Metabucătăriei 2.0, Flétta și Ýrúrarí vor coordona atelierul Pizza Time, un experiment creativ care explorează designul sustenabil într-o manieră accesibilă și interactivă.
⚪ Emese Apai este specialistă în mediere culturală și artistică, cu o experiență bogată în proiecte interdisciplinare. A colaborat cu Fabrica de Pensule/Artbecedar, Fundația AltArt, Casa Tranzit, Someș Delivery, Centrul Cultural Clujean, România Remarcabilă, SOR Cluj și a participat la proiecte artistice în domeniul textilelor, Creative Europe, și al dezvoltării comunitare.
A lucrat cu diverse grupuri sociale, inclusiv copii, persoane din medii defavorizate, seniori, persoane cu dizabilități și refugiați. În prezent, este educator muzeal la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și coordonează ateliere de reciclare, creație, mediere și autocunoaștere în cadrul unor proiecte precum România Remarcabilă, Flux Project, Pillot, Nelles Institute Transylvania.
Pasiunea ei pentru artă, explorarea naturii umane și conexiunile dintre oameni se reflectă în practica sa artistică. Emese este interesată de formele de expresie care apar la intersecția dintre percepție, formă, joacă și explorare, punând accent pe experiența multisenzorială și resursele interioare ale participanților.
📌 În cadrul Metabucătăriei 2.0, Emese Apai va coordona un atelier de mediere culturală, reinterpretând practicile artistelor Flétta, Ýrúrarí și Andreea Tron.

Despre proiect:
Metabucătăria 2.0 a fost selectată în urma apelului deschis Sustainable Urban Living, organizat de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Climate-Neutral and Smart Cities: Planning, Piloting, Inspiring.
📢 Proiectul este finanțat prin Granturi SEE și Norvegiene, prin Agenția Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).
Consorțiul proiectului este coordonat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și include parteneri din România, Islanda și Norvegia:
Centrul Cultural Clujean (organizatorul apelului)
Universitatea Babeș-Bolyai (România)
Federația Tinerilor din Cluj (România)
Grupul Pont (România)
Metapolis Architects (România)
Reykjavik Art Museum (Islanda)
Institutul de Urbanism și Peisaj (Oslo, Norvegia)