Olaszország - Erdély // Rezonanciák

újzenei koncert — 13.10.2019 19:00

A Tranzit Alapítvány Rezonanciák. Pas à Pas koncertsorozata erdélyi, romániai és nemzetközi kortárs, kísérleti és improvizatív újzenét népszerűsít. A Tranzit Ház első nekifutásból négy újzenei koncertnek ad otthont. A koncertek programja a régió kortárs román, magyar, német és zsidó kortárs alkotóinak műveiből és hozzájuk kapcsolódó nemzetközi munkákból áll össze. Az előadók nemzetközileg elismert művészek, akik fiatal helyi zenészekkel játszanak együtt.

A Pas à Pas
• a helyi, regionális és nemzetközi kulturális kapcsolatok csomópontja.
• a megmutatkozás lehetőségét nyitja meg már elismert művészek, valamint fiatal kolozsvári zenészek számára.

A koncertsorozat harmadik eseményére október 13-án, este 8 órától kerül sor, az olaszországi Gianluca Ruggeri, valamint a kolozsvári Nichita Domide, Réman Gergő, Antonio Vîntur, Alin Anușcă, Antonia Bodnar és Horváth Tamás zenészek részvételével.

Program

Giorgio Battistelli - Il libro celibe (for solo percussion) Előadja: Gianluca Ruggeri
Lorenzo Pagliei - Polaris (for three percussionists) Előadja: Nichita Domide, Réman Gergő, Antonio Vîntur
Iancu Dumitrescu - Zenith Előadja: Nichita Domide, Réman Gergő
Giorgio Battistelli - Comme un opéra fabuleux (for solo percussion) Előadja: Gianluca Ruggeri
Eötvös Péter - Countdown Előadja: Nichita Domide, Réman Gergő, Antonio Vîntur, Hováth Tamás
SZÜNET

Giorgio Battistelli - Marx, Lenin, Mao Tse Tung (for three percussionists) Előadja: Gianluca Ruggeri, Alin Anușcă, Antonia Bodnar
Rodney Sharman - Apollo’s Touch (for vibraphone solo) Előadja: Gianluca Ruggeri
Frederico Constanza - Khandroma (for three percussionists) Előadja:: Alin Anușcă, Antonia Bodnar, Horváth Tamás
Giorgio Battistelli - Psichopompos (for six percussionists) Előadja: Gianluca Ruggeri, Réman Gergő, Antonio Vîntur, Horváth Tamás, Alin Anușcă Marimba szóló: Gianluca Ruggeri, Antonio Vîntur

Gianluca Ruggeri

Előadó, karmester, zeneszerző és tanár. Ütőshangszerekből és kórusvezetésből diplomázott. A római lírai-szimfonikus zenekarokban debütált. Tevékenységében ez után főként a kortárs szóló- és kamarazenei repertoárjára, ezen belül az elektro-akusztikus kutatására (K. Stockhausen, B. Truax, Y. Taira, M. Lupone) és a „performanszra” (J. Cage, G. Battistelli, L. Hiller, L. Berio) összpontosított. 1987-ben Antonio Caggiano-val együtt alapítótagja volt az ARS LURDI-nak, amely moduláris együttessel az egész világot bejárták. Szemináriumokat tartott többek között Olaszországban, Franciaországban, Görögországban, Kínában, Indonéziában, Kenyában és Máltában. 2002-ben S. Alunni, S. Bollani, A. Caggiano és R. Gatto közreműködésével megalapították a Rumble Kvintettet. 2003-tól karmestere a „Ready-made Ensemble” nevű vokál-instrumentális formációnak, amelynek repertoárjában klasszikus és kortárs kompozíciók eredeti (újra)olvasatai szerepelnek. 2009-től az „Ensemble kortárs zenei park” tagja. Zeneszerzőként kisebb együttesekre és hangszeres szólókra írt darabokat, melyekből többet a BMG-Ariola és Edipan is közölt, valamint átiratokat készített verses és színházi előadásokhoz többek között M. Popolizio, I. Forte, A. Rezza, N. Balestrini, L. Ferlazzo Natoli, S. Bergamasco és M. Polla De Luca közreműködésével. Karmesterként F. Evangelisti, K. Stockhausen, M. Betta, C. Crivelli, M. Fischione, L. Cinque, C. Cardew, L. Berio, S. Reich, B. Sorensen, De Machaut és I. Stravinsky darabjait vezényelte. Jelenleg S. Reich munkájának sokszínűségét kutatja. A római „S. Cecilia” zenei konzervatórium ütőhangszeres szakán tanít.

A REZONANCIÁK. PAS à PAS újzene koncertsorozatot az AFCN, A Bethlen Gábor Alap Zrt. és a Communitas Alapítvány támogatja. „A projekt nem feltétlenül tükrözi az AFCN álláspontját, az AFCN nem felelős semmilyen formában a projekt tartalmáért illetve a projekt eredményeinek felhasználásáért. Mindezek teljes egészében a támogatott intézmény felelősségét képezik.”